U trendu

AFP: Navaljni – otrovan, zatvoren, osuđen i umro pod Putivnom vlašću

Otrovan, zatvoren, osuđen i umro u zatvoru, Aleksej Navaljni je platio životom svoju borbu protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, neumorno osuđujući represiju i korupciju režima, kao i njegov napad na Ukrajinu – ocenila je danas agencija Frans pres.

Navaljni, u zatvoru od januara 2021. godine, prošlog avgusta je dobio još jednu kaznu od 19 godina zbog „ekstremizma“ i to u jednom od najstrožih ustanova u ruskom zatvorskom sistemu.

Prebačen je krajem 2023. u udaljenu kaznenu koloniju u Polarnom krugu, koja je danas saopštila njegovu smrt.

Navaljni sa 47 godina, prodornih plavih očiju, delovao je mršavo i ostarelo tokom poslednjih onlajn prenosa poslednjih sudskih saslušanja u kojima je učestvovao.

Trovanje koje je doživeo 2020. godine, štrajk glađu i ponovljeni boravak u samici ostavili su fizički trag na njemu. Ali zatvor nije umanjio njegovu odlučnost.

Tokom saslušanja i u porukama koje su preneti preko njegovih advokata, nastavio je da osuđuje Vladimira Putina koga je opisao i kao „dedu koji se krije u bunkeru“.

Tokom suđenja zbog „ekstremizma“, početkom avgusta 2023. godine, Navaljni je napad Rusije na Ukrajinu ocenio kao „najgluplji i najbesmisleniji rat 21. veka“.

U onlajn porukama, Navaljni je ironično govorio o maltretiranju kojem ga je podvrgla zatvorska uprava.

Navaljni je takođe pokušao da pokaže podršku svojim drugovima u nesreći, zatvorenim zbog represije režima, osuđujući „fašistički“ ruski pravosudni sistem.

Iz inostranstva njegovi timovi objavljuju svoje istrage o bogaćenju ruske političke elite, delom od rata u Ukrajini.

I pored svega, Navaljni je uvek pokušavao da pokaže optimizam: „Znam da će tama nestati, da ćemo pobediti, da će Rusija postati mirna, svetla i srećna zemlja“, napisao je u junu 2023.

Za desetak godina, advokat Navaljni koji je neko vreme koketirao sa nacionalizmom, etablirao se kao protivnik broj jedan Putina i njegove „partije lopova i prevaranata“ – kako ju je opisao.

Prvi put se oglasio saradnjom u organizaciji velikih opozicionih demonstracija 2011. i 2012. godine, koje su na kraju bile potisnute.

Navaljni je 2013. bio drugi na lokalnim izborima u Moskvi što je pojačalo njegovu „ozloglašenost“ u krugovima ruskih vlasti.

Navaljni je tada objavljivao video-snimke svojih istraga korupcije ruske vlasti.

Kruže priče da sam Putin odbija da izgovori njegovo ime.

Navaljni je uspeo da izgradi bazu među urbanom i povezanom ruskom omladinom, ali njegova popularnost na nacionalnom i među starijima je veoma ograničena.

Među kritičarima ruskih vlasti, neki su ga kritikovali zbog flertovanja s krajnjom desnicom i dvosmislenosti u vezi sa pripajanjem ukrajinskog Krima Rusiji 2014.

Ali njegov slučaj je postao povod za sve protivnike, nevladine organizacije i zapadnjake kada je otrovan u avgustu 2020. u Sibiru, usred kampanje za regionalne izbore.

Na ivici smrti, prebačen je na lečenje u Nemačku, uz saglasnost Kremlja.

Izlečen i daleko od zastrašivanja, Aleksej Navaljni se spektakularno vratio na političku scenu u decembru 2020. uhvativši u zamku ruskog agenta koji je preko telefona priznao da je njegovo trovanje zaista delo tajnih službi.

U tom procesu, odbijajući i samu pomisao da ostane u egzilu, vratio se u Rusiju 17. januara 2021, siguran da će tamo biti uhapšen. Čim je stigao na aerodrom, pred svetskim kamerama, Navaljnom su stavljene lisice.

Dva dana kasnije je izveo još jedan napad na režim: u novoj video-istrazi Vladimir Putin je optužen da je izgradio luksuznu palatu na Crnom moru. Odjek je takav bio da je ruski predsednik morao lično da preuzme odgovornost za poricanje te informacije.

Delovanje Navaljnog i afera s njegovim trovanjem nisu, međutim, mobilisali masu u Rusiji, demonstracije su brzo ugušene.

Vlasti su izgledale odlučne da onemoguće život tom svom protivniku koji je odgovorio da je podjednako odlučan da nikada ne popusti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.