U trendu

Agencija: Memić i Đerlek nisu u sukobu interesa

Ministri u tehničkom mandatu Husein Memić i Edin Đerlek nisu u sukobu interesa time što istovremeno obavljaju i funkcije odbornika u Skupštini Novog Pazara, ocenila je danas Agencija za sprečavanje korupcije.

Iz Agencije su naveli da je odredbama Zakona o vladi, član Vlade kome je prestao mandat usled prestanka mandata Vlade dužan da obavlja tekuće poslove.

Takođe, iz te institucije podsećaju da je Zakonom o sprečavanju korupcije propisano da neposredno od građana izabrani funkcioner, bez saglasnosti Agencije, može da obavlja više javnih funkcija na koje se bira neposredno od građana, osim u Ustavom utvrđenim nespojivim slučajevima.

„Imajući u vidu navedeno, nema zakonskih smetnji da Edin Đerlek istovremeno vrši javne funkcije ministra bez portfelja, narodnog poslanika i odbornika Skupštine grada Novog Pazara, kao i da Husein Memić istovremeno vrši javne funkcije ministra turizma i omladine i odbornika Skupštine grada Novog Pazara“, saopštila je Agencija.

Memić (Sandžačka demokratska partija) i Đerlek (Stranka pravde i pomirenja) ministri su u Vladi Srbije od oktobra 2022. godine, odbornici u Skupštini Novog Pazara od 5. februara ove godine, dok je Đerleku dan kasnije verifikovan i mandat poslanika u Skupštini Srbije.

U međuvremenu, Đerlek je izabran za jednog od šest potpredsednika Skupštine Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.