U trendu

Ambasada SAD: Nemamo nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti

SAD su danas saopštile da nisu uticale na povlačenje Aleksandra Vulina sa pozicije direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Povodom današnje ostavke Vulina, koji je u pisanoj izjavi naveo da SAD i EU „traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji“, iz američke ambasade je za Glas Amerike rečeno da „SAD nemaju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti“.

„Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama. Radujemo se nastavku produbljivanja partnerstva sa Srbijom na putu njene pune integracije u Evropu i evroatlantsku zajednicu“, navodi se u pisanom odgovoru portparola Ambasade SAD u Beogradu.

SAD su u julu uvele sankcije Vulinu, koga su optužile za umešanost u transnacionalni organizovani kriminal i trgovinu narkoticima, za zloupotrebu javne funkcije i omogućavanje širenja ruskog uticaja na Balkanu.

Vulin je danas objavio da je podneo neopozivu ostavku na mesto direktora BIA jer „neće da dozvoli da bude povod za ucene i pritiske na Srbiju i srpski svet“.

Naveo je da sankcije koje su mu SAD uvele predstavljaju dokaz njegove „uporne borbe za jedinstvo Srbije“ i dodao da njegova ostavka „neće promeniti politiku SAD i EU prema Srbiji, ali će usporiti nove zahteve i ucene“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar