U trendu

Ambasador BiH u Srbiji: Optužnica protiv Dodika primer tiranije

Ambsador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je danas da je podizanje optužnice protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika „primer tiranije, suspendovanja prava, logike i principa demokratije u BiH“.

U razgovoru sa predsednikom srpskog parlamenta Vladimirom Orlićem, novoimenovani ambasador BiH je naglasio i da je „optužnica protiv legitimno izabranog predstavnika srpskog naroda, podignuta bez osnova i da urušava ustavni poredak BiH“, saopšteno je iz Orlićevog kabineta.

Orlić je tokom sastanka sa Vranješom naveo da „Srbija smatra da je poštovanje Dejtonskog sporazuma od najvećeg značaja i da, u skladu sa tim, svako narušavanje dejtonskih principa i na njima zasnovanog ustavnog uređenja BiH, Srbija smatra pogrešnim i štetnim“.

„Konsenzus dva entiteta i tri konstitutivna naroda je jedini ispravan put, nikako nametanje volje koja dolazi spolja… Želimo najbolje odnose sa svim narodima, svim ljudima u BiH, ali smo jasno saopštili da je Srbija danas snažno uz Republiku Srpsku, uz svoj narod i rukovodstvo koje je narod izabrao da čuva dejtonske principe, mir i napredak“, rekao je Orlić, dodaje se u saopštenju.

Orlić je naveo da „Srbija u potpunosti poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, kao i Republike Srpske u okviru nje“ i da očekuje „identično poštovanje kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije, što je prilikom glasanja u Savetu Evrope ( o članstvu Kosova ) izostalo“

Hoćemo da sarađujemo sa svima, čuvajući mir i stabilnost, koji jesu vitalni interes srpskog naroda gde god da živi. To ugrožavaju uvek drugi: videli smo na poslednjem primeru (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija, koji na teritoriji Severne Makedonije zagovara „Veliku Albaniju“, preteći da ceo Balkan uvede u nesreću i stradanje, rekao je Orlić i dodao da međunarodna zajednica ne sme da ćuti na to“.

Orlić i Vranješ razgovarali su i o infrastrukturnim projektima koje Srbija realizuje u RS i u Federaciji BiH, i istakli značaj zajedničkog rada na velikim projektima kao što su auto-putevi, nove hidroelektrane i aerodrom, a Orlić je izrazio uverenje da će ambasador Vranješ tokom službovanja u Beogradu i lično doprineti jačanju bilateralnih odnosa Srbije i BiH, kao i dodatnom intenziviranju međuparlamentarne saradnje, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar