U trendu

Ambasador Rusije: Zapad sprečio raspravu o NATO bombardovanju SRJ u UN jer se plaši istine

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko je danas izjavio da je „Zapad“ na sinoćnoj sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku „histerično blokirao“ razmatranje napada NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine jer se „plaši istine“.

Na društvenoj mreži Iks (X) je napisao „Kako li se samo plaše istine!“ što pokazuje to što je „Zapad“ odbio razmatranje 25 godina od početka napada NATO na SRJ. Ruski ambasador smatra da takav stav govori više nego što bi se reklo u desetinama govora.

Savet bezbednosti nije raspravljao o toj temi pošto za unošenje te teme u dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela, a ambasador Francuske Nikolas de Rivije je pred glasanje ukazao da se ta tema ne tiče „aktulenog pitanja međunarodne bezbednosti“ kojim bi Savet trebalo da se bavi, već je istorijska.

U takozvanom proceduralnom glasanju, o dnevnom redu, za tu tačku su glasale tri članice Saveta bezbednosti: Rusija, Kina i Alžir, a ostalih 12 je bilo uzdržano: Francuska, Velika Britanija, SAD, Ekvador, Gvajana, Japan, Malta, Mozambik, Republika Koreja, Sijera Leone, Slovenija i Švajcarska. Za usvajanje je bilo potrebno devet glasova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)