U trendu

Ambasador: Termin ‘genocid’ ni u kom slučaju ne znači kolektivnu odgovornost srpskog naroda

Britanski ambasador u Srbiji Edvard Ferguson izjavio je, govoreći o rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici, da termin „genocid“ ni u kom slučaju ne znači kolektivnu odgovornost srpskog naroda.

„To, na žalost, imamo često slučaj da čujemo u politici i medijima ovde (u Srbiji). Sudije uključene u te procese pred međunarodnim sudovima su tada jasno rekle da se ti procesi ne bave narodom, već isključivo pojedincima odgovornim za taj zločin“, rekao je Ferguson za današnju Politiku.

Naveo je da se Velika Britanija „ne igra politike“ kada je u pitanju Srebrenica i da termin genocid koristi jer su ga tako kvalifikovali kompetentni međunarodni sudovi.

„Priznajemo, na osnovu međunarodnih izveštaja, da su delimično odgovorne i UN, jer nisu uspele da spreče ono što se dogodilo u Srebrenici i mi želimo, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, iz tog slučaja da naučimo određene lekcije kako se to nikada više ne bi ponovilo“, kazao je ambasador.

Upitan da li će donošenje rezolucije, umesto da približi, napraviti razdor između ljudi koji žive u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, ambasador je naveo da u ovom trenutku „to pitanje nažalost deli ljude“.

„To je svima jasno. Mislim da je ovo pitanje, pre svega, za političke vođe, da li žele da iskoriste godišnjicu kao povod da rade na pomirenju i da prošlost ostane iza nas“, naveo je Ferguson.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.