U trendu

Američka ambasada u BiH odgovorila Vučiću: Imovina u BiH pripada državi

Kancelarija za odnose s javnošću ambasade SAD u BiH saopštila je da nema potrebe da se ponovo razmatraju dobro dokumentovane pravne istorije i sudske presude u vezi sa državnom imovinom u Bosni i Hercegovini, naglašavajući da imovina u BiH pripada državi.

Iz američke ambasade u Sarajevu ovako su odgovorili na pitanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, upućeno ovoj ambasadi – „Gde u Dejtonskom mirovnom sporazumu stoji da državna imovina pripada Bosni i Hercegovini“.

„Kako je to pomoćnik državnog sekretara (Džejms) O’Brajan naveo u svom govoru u februaru 2024. godine – Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi“, navedeno je u saopštenju, u kojem su poslali i link s tekstom govora O’Brajana.

U obraćanju iz februara ove godine O’Brajan je naveo da je Bosna i Hercegovina Dejtonom zadržala ulogu u međunarodnim organizacijama i sporazumima.

„Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije (SFRJ), kojeg je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala Bosni i Hercegovini, a ne entitetima“, rekao je tada amerilki diplomata.

Reakcija Vučića usledila je nakon što je ambasada SAD juče zaključke Svesrpskog sabora nazvala opasnim, ističući da predstavljaju napad na Dejtonski mirovni sporazum i državne institucije BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.