U trendu

Analitičar: Akcija Irana i odgovor Izraela mogu da izazovu regionalni sukob

Postoji ozbiljan rizik da akcija Irana i odgovor Izraela prerastu u regionalni sukob, što je ono što su se sve strane trudile da izbegnu još od napada koji je Hamas izveo u oktobru prošle godine, ocenio je večeras britanski analitičar bezbednosti Frenk Gardner.

U izjavi za britanski Bi-bi-si (BBC), Gardner je rekao da je iranski napad usledio kao direktan odgovor na bombardovanje ambasade u Damasku, koje je izveo Izrael, jer je taj događaj u Teheranu shvaćen kao napad na suverenu teritoriju te zemlje.

„Ovo je eskalacija tinjajućeg sukoba između Irana i njegovih saveznika i Izraela. Dogodilo se ono čega su se svi plašili – direktan sukob te dve nacije“, rekao je on.

Analitičar je rekao da je pune dve nedelje Iran razmatrao kako da odgovori na vazdušni napad Izraela od 1. aprila u Damasku, u kojem je poginulo nekoliko iranskih generala.

„Očigledno, doneta je odluka da se na napad na diplomatsko predstavništvo, odnosno suverenu teritoriju Irana, odgovori eskalacijom sukoba“, rekao je Gardner.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.