U trendu

Analitičari: Plan 'Srbija 2027' je pokušaj promene agende zbog navoda o izbornim nepravilnostima

Plan „Skok u budućnost – Srbija Ekspo 2027“ predsednik Srbije Aleksandar Vučić je predstavio da bi „promenio agendu“ zbog pritisaka i navoda o izbornim nepravilnostima, da „bajkama skrene pažnju sa strašnog masovnog siromaštva“, ali i kao najavu okvira za naredne lokalne izbore, ocenili su danas politički analitičari.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević je za list Danas rekao da je plan „Srbija 2027“, u funkciji promene agende kao odgovor na pritisak zbog izbornih nepravilnosti, a da je dugoročno to okvir za naredne lokalne izbore.

Spasojević je rekao da plan „Srbija Ekspo 2027“, koji je u subotu promovisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ima „dvostruku funkciju“.

„Prva i kratkotrajna jeste da odgovore na pritisak oko izbornih neregularnosti i da probaju da promene trenutnu agendu, dok je srednjoročno reč o okviru za naredne lokalne izbore (zbog toga je plan imao dosta obećanja za gradove širom Srbije) i stvaranju narativa kojim bi Srpska napredna stranka da ‘zatvori’ period do kraja AV mandata“, rekao je Spasojević.

Profesor Univerziteta u Novom Sadu i nekadašnji pedsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić je za list rekao da smatra da Vučiću plan „Srbija 2027“ treba zbog izbora u Beogradu koji će, kako je naveo, po svoj prilici ipak morati da budu ponovljeni.

Pajtić je za Danas ocenio da Vučić „bajkama skreće pažnju sa strašnog masovnog siromaštva, ogromnih deficita u vladavini prava i katastrofalnog položaja Srbije“.

Politički analitičar Dragomir Anđelković je za list, povodom predstavljanja plana za 2027. godinu, rekao da „nada umire poslednja“.

„To dobro zna Vučić koji je vrhunski majstor u sferi zaluđivanja i varanja građana. Svoj politički opstanak bazira na tuđoj lažnoj nadi. Svestan je da, ako se argumentovano sagledaju stvari, standard građana Srbije ne da nije bolji, već je i gori u poređenju sa vremenom pre nego što je došao na vlast“, rekao je Anđelković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar