U trendu

AP: Američka DEA će označiti marihuanu kao manje opasnu drogu

Američka agencija za borbu protiv narkotika DEA promeniće klasifikaciju marihuane i označiti je kao manje opasnu drogu, javio je Asošiejted pres.

To će biti istorijska promena američke višedecenijske politike prema drogama koja bi mogla da ima posledice širom zemlje, navodi AP.

Predlog DEA, koji tek treba da razmotri Kancelarija Bele kuće za upravljanje i budžet, značio bi priznanje medicinske upotrebe kanabisa, kao i da ta droga ima manji potencijal za zloupotrebu nego neki od najopasnijih narkotika. Ipak, tim predlogom marihuana ne bi odmah bila legalizovana za rekreativnu upotrebu.

Takvim potezom agencije, za koji je Asošiejted presu danas reklo pet osoba upoznatih sa tim pitanjem, bila bi uklonjena poslednja značajna administrativna prepreka pre stupanja na snagu najveće promene politike DEA u više od 50 godina.

Kada predlog potpiše Kancelarija Bele kuće za upravljanje i budžet, DEA će javno komentarisati plan da marihuana, koja je sada klasifikovana kao droga sa liste I, uz heroin i el-es-di (LSD), bude označena kao droga sa liste III, uz ketamin i neke anaboličke steroide. Posle perioda javnog komentarisanja, DEA bi objavila konačno pravilo.

Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je u oktobru 2022. na reviziju saveznog zakona o marihuani i pomilovao hiljade Amerikanaca osuđenih na federalnom nivou samo za posedovanje te droge. Bajden je takođe pozvao guvernere i lokalne lidere da načine slične korake kako bi poništili osuđujuće presude za marihuanu.

Promena klasifikacije marihuane u izbornoj godini mogla bi da pomogne Bajdenu, očekivanom kandidatu Demokratske stranke na novembarskim izborima, da dobije veću podršku, naročito među mlađim biračima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.