U trendu

AP: Stotine pristalica srpske opozicije ponovo na ulicama tvrdeći da je bilo prevare na izborima

Američka novinska agencija AP večeras piše da su „pristalice srpske opozicije danas ponovo vratile na ulice, optužujući populističku vladu predsednika Aleksandra Vučića da je organizovala prevaru na prošlomesečnim parlamentarnim i lokalnim izborima“.

Demonstranti traže da se glasanje 17. decembra poništi i održi ponovo u slobodnim i poštenim uslovima. Slične demonstracije održane su danima nakon izbora, piše AP.

Agencija je prenela da je opoziciona političarka Marinika Tepić „pred stotinama demonstranata“ rekla da „cela planeta zna da je lopov uhvaćen u krađi“.

Vladajuća Srpska napredna stranka proglašena je pobednikom, ali glavni opozicioni savez „Srbija protiv nasilja“ tvrdi da su izbori pokradeni, posebno na izborima za gradske vlasti Beograda, podseća AP i dodaje da su izborne vlasti i sudovi odbacili žalbe koje je opoziciona grupa podnela povodom izbora.

Međunarodni posmatrači su rekli da su izbori održani u nepravednim uslovima, ukazujući na ozbiljne nepravilnosti koje uključuju punjenje glasačkih kutija i kupovinu glasova, piše AP.

Neki posmatrači lokalnih izbora su tvrdili da su birači iz cele Srbije i susednih zemalja autobusima dovezeni da bi glasali u Beogradu. Posmatrači lokalnih izbora i pristalice opozicije navode da su pristalice populista registrovane na lažnim adresama, navodi AP i dodaje da su Vučić i njegova stranka nazvali te izveštaje „izmišljenim“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar