U trendu

Atentator na slovačkog premijera tvrdi da nije pokušao da ga ubije

Atentator na slovačkog premijera Roberta Fica, Juraj Cintula priznao je da je 15. maja pucao na premijera i naneo mu teške povrede, medjutim tvrdi da nije pokušao da ga ubije i naglasio da je kao dobar strelac nišanio tako da mu ne ugrozi život, javljaju danas slovački mediji.

Slovačka privatna informativna televizija TA3 objavila je danas obrazloženje rešenja kojim je sud u subotu Cintuli odredio pritvor u kome stoji da je Cintula rekao da se kaje i premijeru se izvinio za to što je ugrozio njegov život pošto je u njega ispalio najmanje četiri metka.

„Shvata da je postupio na nedopustiv način, da nije trebalo da povredi oštećeno lice. Bolje da mu je predao knjigu koju je za njega pripremio. Niko drugi nije znao šta planira“, stoji u obrazloženju rešenja Specijalnog krivičnog suda u Pezinoku.

Napadač na premijera kazao je da je odlučio da ode u mesto Handlova dva dana ranije, kada je saznao iz medija da će tu zasedati slovačka vlada, sa čijom politikom se ne slaže jer se ponaša kao Juda prema Evropskoj uniji i Ukrajini, što medjutim nije izjavio pred sudom već tokom saslušanja odmah posle atentata, u stanju šoka i bez prisustva advokata.

Policiji je tokom saslušanja rekao da je hteo premijera samo da povredi tako da mora da ode sa funkcije, kao i da ume da puca, tako da, da je hteo da ga ubije, on bio bi mrtav, a pazio je da ne povredi nikog u grupi Ficovih pristalica koje je premijer prišao da pozdravi kada je Cintula na njega pucao.

Slovačka policija prvih dana posle atentata govorila je o jedinoj verziji istrage, o usamljenom strelcu ali kasnije je počela da uzima u obzir i verziju da je imao saučesnike na šta je policiju navelo to što je neko izbrisao istoriju na Cintulinom profilu na Fejsbuku, a kasnije je ta društvena mreža izbrisala njegov profil i o tome obavestila slovačke vlasti.

Malo poznati pesnik, simpatizer nespojivih pokreta i ideja, čovek koji je pokušao bez uspeha da osnuje Pokret protiv nasilja, a istovremeno se divio i sastajao sa aktivistima ekstremističke nelegalne desničarske poluvojne organizacije Slovački branitelji, proruske i bliske ruskim bajkerima Noći vukovi, Juraj Cintula je hvalio dvojicu slovačkih masovnih ubica, a jednog pravdao jer je ubijao Rome, Ficu je hteo da preda svoju knjigu „Poruka žrtve“ na kojoj je napisao i posvetu.

Fico je u atentatu zadobio teške povrede stomaka, uz prostrelne rane udova, hitno je prevezen u kritičnom stanju u bolnicu u Banskoj Bistrici i dva puta operisan da bi se tek posle vikenda njegovo stanje stabilizovalo tako da lekari mogu da saopšte da više nije u životnoj opasnosti, premda prevoz u bolnicu u Bratislavi još uvek ne dolazi u obzir.

Juraj Cintula okrivljen je za pokušaj ubistva s predumišljajem motivisan osvetom štićenom licu za šta po slovačkim zakonima preti kazna od 25 godina zatvora ili doživotna kazna, ali tužilaštvo je najavilo da će možda to krivično delo prekvalifikovati na teroristički čin, za šta bi mu onda pretila doživotna kazna zatvora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.