U trendu

B.Osmani: OEBS traži alternativnog predsedavajućeg za 2024. zbog ruske blokade Estonije

 Predsedavajući Organizacije za Evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Bujar Osmani izjavio je danas da se intenzivno traži alternativna država koja bi u 2024. predsedavala tom organizacijom jer je Rusija blokirala izbor Estonije.

Osmani je novinarima rekao da je jedan od scenarija da Severna Makdonija nastavi da predsedava OEBS-om iduće godine jer je, kako je istakao, „sada kao predsedavač dužna da zajedno sa ostalih 56 država-učesnica obezbedi funcionalnost ove važne organizacije“.

„Za sada imamo scenario ‘A’ da to bude Estonija, jer je samo ona formalno podnela kandidaturu još 2020. godine u toku albnaskog predsedavanja OEBS-om. Međutim, Ruska Federacija je Estoniju do sada tri puta blokorala, jer se odluke u OEBS-u donose konsenzusom“, rekao je Osmani.

Napomenuo je da je 26. septebrra bio sazvao vanredni sastanka OEBS kojem je prisustvalo više od 40 ministara da bi pokrenuo to pitanje i tada je Rusija „još jednom  jasno i glasno kazala da neće podržati Estoniju“.

„Scenario B“ je zato nastao: „Formirali smo grupu ‘Prijatrlja predsedavajućeg’ koji parelelno sa mnom obavljaju konsultacije s drugim državama koje mogu da budu alternativna rešenja. Ako ste primetili u poslednje vreme putujem u taj deo centalne Azije, ali i u ostale drave, jer tražim alternativno rešenje za predsedavajućeg OEBS u 2024, dok je za 2025. odobrena Finska“, rekao je Osmani.

Istakao je da se naredne, 2024. godine, prvi put u istoriji OEBS-a javlja taj problem da bi ta organizacija mogla da bude bez predsevajućeg, „jer Ruska Federacija insistira da Estonija ne može da bude prededavajuća i blokira je“.

„OEBS može da funciniše bez bilo kojeg pitanja, ali bez predsedavajućeg je do sada neproverena teritorija, budući da ova organizacija teško može da funcioniše bez predsedavajućeg“, rekao je Osmani.

Kako je istakao predsedavajući OEBS-a, „scenario dva je da nađemo alternativno rešenje“.

„Putujem, nudim pitam da li su zaiteresovani, da li bi dobili konsenzus, jer ako jedna država dobija podršku Ruske Federacije, ne dobija podršku ostalih, a treba nam konsenzus svih 57“, rekao Osmani.

Eventualno, dodao je, ukoliko i alternativna država ne bi uspela, tada je jedan od scenarija da Severna Makedonija produži još jednu godinu da ta organizacija ne bi ostala bez predsedavajućeg.

„Međutim, i za to će biti potreban konsenzus 57 zemalja članica. Tako da radimo intenzivno na nalaženju rešenja“,  rekao je predsedavajući i šef diplomatije Severne Makedonije OEBS Bujar Osmani.

OEBS je osnovan 1973. tokom Hladnog rata kao forum Istoka i Zapada. To je najveća svetska međuvladina organizacija koja se bavi pitanjima bezbednosti. U njen domen spadaju kontrola naoružanja, ljudska prava, sloboda štampe i slobodni izbori. OEBS je „Ad hoc organizacija“ po Povelji UN nacija i cilj su joj rani nagoveštaj i sprečavanje sukoba, upravljanje krizama i obnova posle ratova. Njenih 57 članica je iz Evrope, Azije i Severne Amerike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar