U trendu

Bajden građanima BiH čestitao Dan državnosti, koji se proslavlja samo u Federaciji BiH

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden čestitao je građanima BiH 25. novembar, Dan državnosti, ističući da vlasti u toj zemlji moraju da okončaju nacionalnu politiku podela.

„U ime naroda SAD-a, čestitam vam Dan državnosti BiH. SAD ostaju čvrsto predane suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH. Ostajemo posvećeni jačanju veza između naših ljudi, čija su raznolikost i dinamičnost uvek jačale tkivo našeg partnerstva“, naveo je on u pismu koje je uputio Predsedništvu BiH.

U pismu se, kako su objavili sarajevski mediji, osvrnuo i na, kako je navedeno, secesionističke aktivnosti predesednika Republike Srpske Milorada Dodika i remetilačke faktore u BiH.

„Pokušaji da se potkopa Dejtonski sporazum, napadi na državne institucije i pozivi na secesiju urušavaju stabilnost i budućnost BiH. To je takođe pretnja ljudima i onome što im je potrebno za život“, istakao je u pismu američki predsednik.

Pozvao je političare u BiH da „stave svoje dužnosti ispred podele i da okončaju politiku nacionalizma“.

Prema njegovim rečima, usmeravanje pažnje vlasti u BiH na zajedničke vizije, obezbediće mirnu, prosperitetnu i demokratsku budućnost zemlje, kakvu građani zaslužuju.

„U godini pred nama, radujem se jačanju partnerstva između dve nacije i prijateljstva među našim građanima, kako BiH bude napredovala ka boljoj budućnosti. Želim vam ugodnu i mirnu proslavu nacionalnog praznika“, poručio je Bajden.

Dan državnosti BiH se obeležava 25. novembra, ali samo u Federaciji BiH.

Na taj dan 1943. godine održano je prvo zasedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu.

U Republici Srpskoj taj dan nije državni praznik.

BiH nikada od završetka rata nije usvojila jedinstven zakon o praznicima, tako da svaki od entiteta ima svoje državne praznike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar