Bajden počinje 2024. upozorenjima da je Tramp egzistencijalna pretnja po SAD

Predsednik SAD Džozef Bajden započeće 2024. godinu evociranjem uspomena na neke od najmračnijih trenutaka u toj zemlji, sa namerom da upozori birače šta je ulog na predstojećim novembarskim izborima za koje tvrdi da bi mogli da odrede sudbinu američke demokratije.

U subotu, 6. januara, na treću godišnjicu pobune pristalica njegovog prethodnika Donalda Trampa, Bajden će otputovati u Pensilvaniju, blizu mesta nekadašnjeg kampa u kojem su Džordž Vašington i njegova vojska proveli tešku zimu za vreme Rata za nezavisnost SAD (1775-1783).

Bajden, koji će se na izborima 5. novembra boriti za drugi mandat, najverovatnije protiv Trampa, govoriće u Pensilvaniji oštro o svom prethodniku u Beloj kući, saopštio je danas njegov izborni štab.

Američki predsednik će upozoriti da je Tramp „ozbiljna pretnja temeljnim principima nacije“ i podsetiti na upad njegovih pristalica u Kongres SAD 6. januara 2021. godine, izveden sa ciljem sprečavanja proglašenja Bajdenove pobede na predsedničkim izborima dva meseca ranije.

Dva dana kasnije, 8. januara, Bajden će posetiti crkvu u Čarlstonu, u Južnoj Karolini, u kojoj je beli rasista ubio devet crnih vernika juna 2015. godine, prenosi Asošiejted pres.

I u Pensilvaniji i u Južnoj Karolini Bajden će reći da će Tramp, koji je favorit za predsedničku nominaciju Republikanske stranke, nastojati da potkopa američku demokratiju ako ponovo uđe u Belu kuću.

Menadžerka Bajdenovog izbornog štaba Džuli Čaves Rodriges rekla je danas novinarima da oni vode kampanju „kao da od nje zavisi sudbina američke demokratije, zato što to jeste slučaj“.

Tramp, protiv koga su 2023. podignute četiri optužnice sa ukupno 91 tačkom, takođe tvrdi da Bajden i najistaknutiji predstavnici njegove Demokratske stranke pokušavaju da potkopaju demokratiju tako što koriste pravni sistem da spreče njegovo učešće na novembarskim izborima.

Bajden, čiji su život obeležile porodične tragedije, poznat je po pokušajima kanalisanja lične tuge i nacionalnih trauma, često kroz pozive na akciju. U saobraćajnoj nesreći 1972. godine, šest nedelja pošto je prvi put izabran za senatora, poginule su Bajdenova žena Nilija i jednogodišnja ćerka Naomi, dok je njihov stariji sin Bo umro 2015. od tumora na mozgu.

Bajden je 2020. pobedio na predsedničkim izborima uz obećanje da će izlečiti „dušu nacije“, navodeći da se na kandidaturu odlučio nakon što je 2017. video kako desničarske „grupe mržnje“ marširaju u Šarlotsvilu, sa bakljama i kukastim krstovima.

Za razliku od kampanje 2020. godine, kada je obećavao da će doprineti prevazilaženju partijskih podela u zemlji, Bajden će sada naglasiti da Tramp i pristalice njegovog pokreta „Učinimo Ameriku ponovo velikom“ predstavljaju egzistencijalnu pretnju, navodi AP.

Bajdenov izborni štab ukazuje da je Tramp koristio retoriku nekadašnjeg nacističkog vođe Adolfa Hitlera, kada je rekao da imigranti koji ilegalno ulaze u SAD „truju krv“ toj zemlji, kao i kada se našalio da će biti diktator samo prvog dana novog mandata.

„Vodeći kandidat jedne velike stranke u SAD kandiduje se za predsednika kako bi mogao da sistematski demontira i uništi našu demokratiju“, rekao je direktor za komunikacije u Bajdenovom izbornom štabu Majkl Tajler.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.