U trendu

Bajden proslavio 81. rođendan uz šalu i tradicionalno pomilovanje ćurki pred Dan zahvalnosti

Bela kuća hvali „iskustvo“ koje dolazi sa godinama a njen šef Džo Bajden koji je proslavio juče 81. rođendan pokušao je da se našali oko toga, ali zna da su godine njegov glavni hendikep godinu dana pred presedničke izbore, piše danas Frans pres.

„Danas je moj rođendan… znajte da nije lako napuniti 60 godina“, šalio se juče američki predsednik kada je po tradiciji pomilovao dve ćurke uoči Dana zahvalnosti koji se obeležava u četvrtak i kada je ćurka glavno jelo na porodičnim trpezama.

Ali Bajden je tokom ovog događaja dao jednu od svojih zbunjujučih izjava kada je umesto pevačice Tejlor Svift, rekao Britani Spirs.

Svestan efekta koji takve njegove izjave izazivaju, kao i nedavni padovi koji su prošli bez povreda a čiji snimci su obišli svet, Bajden je pokušao da šaljivo odgovori.

Kada je jedna osoba pala tokom nekog njegovog nedavnog govora on je prvo pitao da li je sve u redu a onda poručio: „Hoću da novinari znaju da to nisam bio ja“.

Juče je povodom lansiranja svog naloga za izbornu kampanju na društvenoj mreži Treds (Threads) Bajden objavio sliku svoje rođendanske torte našalivši se zbog broja upaljenih svećica.

Potpredsednica Kamala Haris koja bi ga zamenila u slučaju smrti ili nesposobnosti mu je čestitala na mreži Iks (X) pozdravljajući „hrabrog vođu punog saosećanja, snažnog i sposobnog lidera“.

Njegova supruga Džil Bajden čestitala mu je na mreži X: „Srećan rođendan Džo. Volim te“ uz obavezne emodžije sa malim srcima i njihovom zajedničkom slikom.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da će predsednik proslaviti rođendan okružen porodicom i da će zajedno zatim slaviti Dan zahvalnosti na ostrvu Nantaket.

Bajden je najstariji predsednik u američkoj istoriji, i ako osvoji drugi mandat kao što namerava, imaće 86 godina kada napusti Belu kuću.

Bajden je dobrog zdravlja, prema detaljnom lekarskom nalazu iz februara, ali to ne uverava Amerikance, navodi Frans pres.

Nedavno istraživanje koje je sproveo institut Sijena u šest ključnih američkih država a objavio ga je Njujork tajms, pokazuje da 71 odsto birača smatra da je Bajden suviše star da bude predsednik.

Samo njih 39 odsto kaže to i za bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji ima 77 godina i namerava da mu bude konkurent na predsedničkim izborima iduće godine.

Sigurno nije slučajnost da je Tramp baš juče objavio kratko pismo svog lekara u kome se navodi da je „izvanrednog“ zdravlja, da je oslabio, ne navodeći koliko, i da su rezultati njegovih kognitivnih testova „izuzetni“.

„Sa našeg stanovišta nije pitanje godina, pitanje je iskustva“, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer i navela da je „iskustsvo Džoa Bajdena“ od kada je izabran za senatora 1972, omogućilo da sprovede ambiciozne reforme i da se suoči sa međunarodnim krizama.

Ona je ukazala da je on bi prvi predsednik koji je otišao u ratnu zonu koja nije bila pod američkom kontrolom, misleći na posetu Ukrajini u februaru, i hvalila je njegovu energiju i mudrost.

Pred izbore 2020, Bajden je u kampanji smanjio kretanje zbog pandemije kovida-19. Ali ovog puta, za izbore 2024, on će morati da obilazi celu Ameriku i istovremeno da obavlja predsedničke dužnosti.

Iako njegov lekar kaže da je „energičan“ nepobitno je da se na Džou Bajdenu uočavaju godine, navodi Frans pres. Predsednik hoda vrlo kruto a čovek koji je ranije mucao i čiji govor je uvek bio otežan, često govori tako da se jedva može čuti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar