U trendu

Bajden u čestitki Osmani potvrđuje stabilno prijateljstvo i partnerstvo sa Kosovom

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden je u čestitki predsednici Kosova Vjosi Osmani povodom 16 godina nezavisnosti Kosova napisao da „Kosovo i Sjedinjene Države dele stabilno prijateljstvo i partnerstvo ojačano zajedničkom vizijom za mirniji, bezbedniji i prosperitetniji region“.

Kako je preneto iz kabineta predsednice Osmani, u čestitki se ističe da „SAD snažno podržavaju multietničko Kosovo i njegovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije“.

„Takođe nastavljamo da podržavamo napore u dijalogu uz podršku EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom – važan korak ka konačnom međusobnom priznanju“, kaže se u česitki Bajdena.

Istovremeno SAD „ohrabruju rukovodstvo Kosova da ispuni sve svoje obaveze, uključujući sve prethodne sporazume postignute kroz ovaj proces“.

„Ove godine radujem se nastavku zajedničkog rada na inkluzivnom ekonomskom rastu, jačanju demokratskih institucija i unapređenju vladavine prava. Takođe se radujem našoj kontinuiranoj saradnji u oblasti bezbednosti i zajedničkim naporima na unapređenju neophodnih reformi kako bi se konačno postigao cilj Kosova za integraciju u EU“, piše u pismu američkog predsednika.

Bajden zaključuje da će „sve zemlje nastaviti da se zalažu za slobodu – uključujući i Ukrajinu suočenu sa brutalnom agresijom Rusije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.