U trendu

Bajden večeras pred Kongresom o stanju nacije

Govor o stanju nacije, koji će predsednik SAD održati u Kongresu večeras, jedan je od najznačajnijih političkih događaja u godini, a u današnje vreme to je i veliki televizijski događaj na kojem se gleda svaki detalj, piše Glas Amerike (VOA).

Tradicija ovog govora ukorenjena je u Ustavu SAD koji propisuje da „predsednik treba da informiše Kongres o stanju nacije i preloži mere koje smatra neophodnim“.

Osim predsednika SAD Džoa Bajdena, u kadru je sve vreme i predsedavajući Predstavničkog doma – u ovom slučaju republikanac Majk Džonson iz Luizijane. Džonson je treći predsedavajući koji sedi iza Bajdena tokom govora o stanju nacije, jer je na mestu predsedavajućeg zamenio stranačkog kolegu Kevina Mekartija, koji je nasledio demokratu Nensi Pelosi.

Ova smena predsedavajućih za tri godine oslikava političku nestabilnost u Vašingtonu i izazovne okolnosti za Bajdena, navodi VOA.

Svaki predsednik je pod budnim okom javnosti dok govori o stanju nacije, a Bajdena će možda još pažljivije posmatrati zbog njegovih godina – sada ima 81 i najstariji je predsednik SAD u istoriji.

Govor o stanju nacije je pirlika za Bajdena da odagna sumnje da nije sposoban za posao u godinama kada je većina Amerikanaca u penziji. Svaki verbalni gaf ili konfuzija biće dobar materijal za njegove protivnike.

Moguće je čuti i neke nove političke predloge. Govor o stanju nacije je šansa za predsednike da izlože javnosti svoje ciljeve i zatraže podršku.

Na primer, prošle godine je Bajden iskoristio obraćanje kako bi izneo svoj „plan za ujedinjenje“, koji je uključivao i dodatne benefite zdravstvenog osiguranja za ratne veterane.

U publici neće sedeti samo članovi Kongresa. Političari često dovode i goste čijim prisustvom žele da istanku neka politička pitanja.

Pošto će kamere snimati svaki detalj, članovi Kongresa i gosti to često koriste da i odećom pošalju neku poruku.

Recimo, žene iz Demokratske stranke nosile su belo, boju sifražetkinja, tokom Trampovog govora o stanju nacije 2019. Neki članovi Kongresa su tokom Bajdenovog govora 2022. nosili žuto-plave kombinacije kako bi iskazali podršku Ukrajini.

Iako se smatra da se govor o stanju nacije odvija po scenariju, to nije uvek slučaj. Čak i u strogo kontrolisanom okruženju mogući su ispadi, piše VOA.

Pošto je Bajden kritikovan zbog podrške Izraelu, nije isključeno da demonstranti dođu na Kapitol hil ili da se skupe na drugim mestima u Vašingtonu.

Nakon govora predsednika, običaj je da se obrati predstavnik protivničke partije.

Ove godine republikanci su izabrali senatorku Kejti Brit iz Alabame. Ona ima 41 godinu i najmlađa je senatorka, te neki članovi partije veruju da je zvezda u usponu.

Ali, šta god ona bude rekla, svi će čekati da vide šta će reći Tramp – koji je sve bliži i formalnoj nominaciji za predsedničkog kandidata republikanske stranke, zaključuje VOA.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar