U trendu

Bakingemska palata: Kralj Čarls ima oblik raka i počeo je sa tretmanom

Britanski kralj Čarls ima jedan oblik raka, saopštila je danas Bakingemska palata koja je dodala da nije rak prostate ali da je otkriven tokom njegovog nedavnog tretmana za uvećanu prostatu.

Nije otkriveno o kom tipu raka se radi ali u saopštenju se navodi da je kralj danas počeo sa „redovnim tretmanima“, prenosi AP. 

Kralj ostaje „u potpunosti pozitivan oko svog lečenja i raduje se vraćanju punim javnim obavezama što je pre moguće“, navodi se u saopštenju Bakingemske palate. On će odložiti svoje javne obaveze i očekuje se da će drugi viši članovi kraljevske porodice pomoći i zamenjivati ga dok traje njegovo lečenje. 

Nisu dati drugi detalji o tome u kom stadijumu je rak ili o prognozi.

Kralj (75) se vratio u London iz Sandrigema u Norfolku jutros i Bakingemska palata je saopštila da je počeo tretmane ambulantno, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Iako će pauzirati učestvovanje u javnim događajima on će nastaviti svoju ustavnu ulogu kao šef države uključujući papirologiju i privatne sastanke. 

On je viđen u crkvi na službi u Sandringemu u nedelju kada je mahao okupljenim građanima. 

Kralj je pre nešto više od nedelju dana bio podvrgnut operaciji uvećane prostate u privatnoj bolnici u Londonu.

Kralj je rešio da izađe u javnost sa informacijama o svom tretmanu prostate sa ciljem da ohrabri više muškaraca da idu na provere prostate, tada je saopštila Bakingemska palata.

Za mnoge tipove raka šanse da se dobije povećavaju se sa godinama, piše BBC. Britanski podacu ukazuju da u proseku svake godine više od trećine (36 odsto) novih slučajeva raka je kod ljudi starijih od 75 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar