Batut: U januaru 253 slučaja velikog kašlja, umrla jedna beba

U Srbiji su u januaru prijavljena 253 slučaja pertusisa, odnosno bakterije koja izaziva veliki kašalj, a prijavljen je i jedan smrtni ishod kod nevakcinisanog deteta mlađeg od tri meseca, objavio je Institu za javno zdrvalje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Batut je na svom sajtu naveo da su to podaci iz Servisa javnog zdravlja za januar na teritoriji Srbije.

„Najveći broj slučajeva pertusisa registrovan je u uzrastu od 10 do 14 godina, kao i kod osoba starijih od 20 godina, dok je najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena kod odojčadi mlađe od 12 meseci“, navodi se.

Najveći broj slučajeva pertusisa u odnosu na mesto prebivališta prijavljen je na teritoriji Beograda i Južnobačkog okruga, dok su najviše stope incidencije bile na teritoriji Južnobanatskog i Južnobačkog okruga, dodao je Batut.

Prema podacima iz Servisa javnog zdravlja, od 1. januara 2023. zaključno sa 31. decembrom iste godine, na teritoriji Srbije od strane zdravstvenih radnika prijavljena su ukupno 1.342 potvrđena slučaja pertusisa kod kojih je dijagnoza postavljena tokom 2023.

U tom periodu, od početka sezone respiratornih infekcija, prijavljena su tri smrtna ishoda kod nevakcinisane dece mlađe od tri meseca kod kojih je potvrđen pertusis, dodao je Batut.

Najveći broj prijavljenih slučajeva pertusisa dijagnostikovan je tokom decembra i novembra 2023, precizira se.

Najveći broj slučajeva registrovan je kod dece od 10 do 14 godina, odnosno 15 do 19 godina, kod kojih je od poslednje doze vakcine sa celoćelijskom komponentom protiv pertusisa, u skladu sa tada aktuelnim Kalendarom obavezne imunizacije, prošlo više od 10 godina.

Najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena je kod dece od 10 do 14 godina, odnosno kod odojčadi mlađe od 12 meseci.

Najznačajniji način prevencije pertusisa je kompletna imunizacija, podsetio je Batut.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.