Batut: U Srbiji u 2024. registrovano sedam obolelih od malih boginja, šest u Beogradu

U Srbiji je ove godine registrovano sedam slučajeva morbila, od kojih je šest na teritoriji Beograda, objavio je danas Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Batut je na svom sajtu naveo da je na teritoriji Beograda 8. februara prijavljena porodična epidemija sa dve obolele osobe, od kojih je jedna nevakcinisana uzrasta 15 godina, a druga uzrasta 49 godina, nepoznatog vakcinalnog statusa.

„Pored toga sporadični slučajevi oboljevanja potvrđeni su kod još četiri osobe i to kod nevakcinisanih osoba uzrasta četri, osam i 19 godina i osobe stare 47 godina nepoznatog vakcinalnog statusa“, dodaje se.

Kako je navedeno, 13. februara potvrđene su male boginje kod osobe (46) sa teritorije Novog Sada koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine.

Batut je podsetio da su od 7. februara na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije, a u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje tve bolesti.

„Mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike“, dodaje se.

Batut je ukazao da je za vreme pandemije kovida u skoro četvrtini zemalja sveta prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju njih je došlo i do značajnog pada obuhvata.

Tokom 2020. i 2021. u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih 20 godina, dodaje se.

Batut je naveo da je u Srbiji, u 2023. registrovano 50 slučajeva morbila, od kojih je većina (94 odsto) bila nevakcinisana.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

Batut je podsetio da je u toj epidemiji bilo registrovano 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.