U trendu

Bećirović kazao Šmitu: Neprihvatljivo je održavanje ‘vaskršnjeg sabora’ Srbije i RS

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je danas u Sarajevu visokom predstavniku BiH Kristijanu Šmitu rekao da je najava održavanja „velikog Vaskršnjeg sabora“ Srbije i Republike Srpske (RS) „apsolutno neprihvatljiva u demokratskom i civiliziranom svetu“.

„Međunarodno pravo mora vrediti jednako za sve države Zapadnog Balkana. Održavanje ‘velikog Vaskršnjeg sabora’ Srbije i jedne administrativno-teritorijalne jedinice koja se nalazi unutar nezavisne, suverene i nedeljive države Bosne i Hercegovine, predstavljalo bi podrivanje temeljnih međunarodnih načela koja regulišu odnose među državama članicama Ujedinjenih nacija“, rekao je Bećirović – prenosi klix.ba.

Organizovanje „velikog Vaskršnjeg sabora Srbije i Republike Srpske“ 5. i 6. maja je najavljeno u ponedeljak, 18. marta, posle sastanka u Beogradu predsednika Srbije i RS, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, s patrijarhom Srpske pravoslavne Crkve Porfirijem.

U saopštenju o tome piše da će na tom saboru „biti donete važne odluke o opstanku srpskog naroda na svojim ognjištima, njegovom ekonomskom napretku, očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma i zajedničke kulturne baštine“ i da će vlade Srbije i RS „pripremiti deklaraciju i moguće druge opštepravne akte koje će u istom tekstu podneti na usvajanje Skupštinama Srbije i RS“.

Bećirović je u razgovoru sa Šmitom kazao da je BiH napravila važan napredak u proteklih godinu dana i da očekuje da Evropski savet 21. marta donese odluku o početku pregovora o njenom prijemu u EU što je Evropska komisija već odobrila.

Šmit je rekao da očekuje da će BIH narednih meseci „načiniti važne korake prema evropskoj budućnosti“.

Visoki predstavnik je naglasio da su državne granice BIH međunarodno priznate i zaštićene, te da ne može biti nikakvog spora o njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Rekao je i da se u godini održavanja lokalnih izbora značajan akcenat mora staviti na osiguranje demokratskog ambijenta, da se osiguraju uslovi da izbori budu za fer i pošteni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar