U trendu

Bećirović u zvaničnoj poseti Nemačkoj, zahvalio na podršci za rezoluciju o Srebrenici

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Bećirović boravi u zvaničnoj poseti Nemačkoj, a danas je u Berlinu razgovarao sa nemačkim predsednikom Frankom-Valterom Štajnmajerom i zahvalio mu na podršci za rezoluciju o Srebrenici.

Bećirović je primljen u palati Belvju u Berlinu, rezidenciji nemačkog predsednika, uz najviše državne i vojne počasti, preneli su sarajevski mediji.

On je, tokom razgovora sa Štajnmajerom, istakao da su odnosi BiH i Nemačke izuzetno dobri i prijateljski, kao i da je Nemačka mnogo puta dokazala da je veliki prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine.

Ukazao je na važnost usvajanja rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici, zahvalivši se Štajnmajeru na podršci Nemačke aktivnostima i merama u borbi protiv negiranja genocida, govora mržnje i veličanja ratnih zločina u BiH.

Bećirović je, dodaje se, zahvalio Nemačkoj i na pomoći koju pruža BiH u procesu evroatlantskih integracija, naglašavajući da je Nemačka jedan od glavnih zagovornika evropskog puta BiH, što je dokazala i prilikom donošenja odluke o otvaranju pregovora o članstvu BiH EU.

Nemački predsednik je, kako se navodi, potvrdio neupitnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, naglašavajući da je neprihvatljivo bilo kakvo ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka BiH.

Bećirović i Štajnmajer su, razmatrajući pitanje bezbednosti BiH i Zapadnog Balkana, istakli da je stabilnost regiona od značaja za stabilnost cele Evrope, te da je potrebno da BiH i Nemačka nastave blisku saradnju u vezi sa ovim pitanjima.

Konstatovano je i da dve zemlje imaju tradicionalno dobre političke i ekonomske odnose, kao i da je značajnu sponu među njima predstavlja brojna BiH dijaspora u Nemačkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.