U trendu

Bela kuća uskoro očekuje sporazum Izraela i Hamasa o primirju

Izrael i Hamas bi trebalo da mogu da prevaziđu preostale nesuglacice i dogovore se o primirju o kojem se raspravlja – rekao je danas portparol Saveta Bele kuće za državnu bezbednost Džon Kirbi. 

On je izrazio nadu da će sporazum biti postignut „vrlo uskoro“ tokom tekućih razgovora u Kairu u Egiptu i pozdravio je što su sve strane tamo poslale izaslanike. 

Kirbi nije hteo da precizira o kojim nesuglasicama se radi. 

Izrael je dao uveravanja SAD-u da je njegova vojna operacija u milionskom gradu Rafi na jugu pojasa Gaze „ograničena“ po obimu i trajanju, i da treba da prekine krijumčarenje oružja palestinskom islamističkom Hamasu – rekao je Kirbi. 

On je rekao da operacija duž granice Egipta i Gaze u istočnom delu Rafe „nije invazija punih razmera“ na taj grad protiv koje je predsednik SAD Džo Bajden više puta upozorio iz humanitarnih razloga. 

Kirbi je ponovio da se Vašington protivi „većoj“ ofanzivi na Rafu i hoće da se što je moguće pre za humanitarnu pomoć otvori tamošnji prelaz na granici Egipta, kojeg je izarelska vojska danas ponovo zaposela i zatvorila, te je prekinuto dostavljanjepomoći toj Gazi – opkoljenoj palestinskoj enklavi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.