U trendu

Berlin i Pariz postigli dogovor o proizvodnji ‘tenka budućnosti’

Ministri odbrane Nemačke i Francuske su danas objavili dogovor o raspodeli posla među proizvođačima zajedničkog projekta „tenka budućnosti“ što je do sada bilo potkopano nesuglasicama.

„Dogovorili smo se o raspodeli svih zadataka za ovaj veliki projekat“ – rekao je nemački ministar Boris Pistorijus (Pistorius) na konferenciji za novinare sa svojim francuskim kolegom Sebastijenom Lekorniom (Sebastien Lecornu).

„Imamo sporazum i oduševljeni smo njime“, rekao je Lekorni, ističući značaj „programa strukturisanja kopnenih vojski dve zemlje i za Evropu i NATO“.

Program MGCS (Main Land Combat Sistem) pokrenut je 2017. godine, kada i za budući borbeni avion (Future Combat Air System – FCAS) što je takđe projekat saradnje te dve države.

Cilj MGCS je da od 2035. godine zameni francuske tenkove „Lekler“ (Leclerc) i nemački „Leopard 2“ uz „generacijski skok u tehnologiji zahvaljujući nivou inovacija i povezanosti“, rekao je francuski ministar.

Na jednom vojnom sajmu je 2018 bilo predstavleno da će „Evropski glavni borbeni tenk“ (E-MBT) biti hibridne konstrukcije – trup „Leoparda 2A7“ s lakšom kupolom „Leklera“ za dvojicu tenkista.

Računa se da će MGCS voditi ka budućem sistemu kopnenog ratovanja koji može uključivati robotska vozila bez posade u rasponu od lake do teške klase uz razvoj nove taktike i borbenih sposobnosti.

Pistorijus i Lekorni su se prošle godine založili za podsticanje tog francusko-nemačkog projekta, sputanog rivalstvima u industriji i različitim interesima Pariza i Berlina.

Obe države će podjednako finansirati projekat koji će biti pod nemačkim rukovodstvom. Prvobitno ga je vodio KNDS – entitet za tu priliku u kojem su francuski Nexter i nemački KMW koji proizvodi borbeni tenk „Leopard 2“.

Ali raspodelu posla je 2019. godine poremetio ulazak u taj program nemačkog proizvođača „Rajnmetal“(Rheinmetall).

Stoga je prvi korak bilo da se to razjasni i postignut je sporazum da će u proizvodnji distribucija firmi dveju zemalja biti 50:50, rekao je Pistorijus.

Sporazum će biti ozvaničen potpisivanjem 26. aprila – najavile su dve strane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.