U trendu

Bertolini: Srbija pouzdan partner EU u graničnoj kontroli i regionalnoj bezbednosti

U Regionalnom centru Granične policije Srbije u Subotici je danas završena obuka graničnih službi o suzbijanju krijumčarenja oružja, eksploziva i narkotika, organizovana uz podršku EU.

Obuka, organizovana od 13. do 17. maja je u okviru projekta „EU podrška efikasnom upravljanju granicom“ koji finansira EU u cilju veće sigurnosti granica uz brži prekogranični protok – saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Šef Odeljenja Delegacije EU u Beogradu za saradnju Nikola Bertolini je kazao da je Srbija pouzdan partner EU u graničnoj kontroli i regionalnoj bezbednosti.

„Kroz podršku EU, Srbija je jedna od prvih zemalja izvan EU koja je uskladila strategiju s novim konceptom integrisanog upravljanja granicom“ – kazao je on.

Naveo je da su od usvajanja te strategije prošle skoro dve godine i ocenio da „današnja obuka upravo pokazuje da Srbija nastavlja sa implementacijom strategije“.

„Podizanje kapaciteta graničnih službi dovodi do skraćenja vremena obrade i većih stopa otkrivanja nezakonitih prekograničnih aktivnosti – neregularni migracija, trgovine ljudima i krijumčarenje, uz istovremeno poštovanje fundamentalnih prava“, rekao je Bertolini.

Naveo je da je EU od 2015. do danas dala više od 220 miliona evra pomoći Srbiji u oblasti migracija i upravljanja granicama, uključujući pomoć u borbi protiv ilegalnih aktivnosti.

„Planiramo da nastavimo da podržavamo razvoj kapaciteta Srbije u sprovođenju efikasnijeg nadzora granica, sofisticiranije granične provere, kao i da pružimo podršku u obezbeđivanju napredne tehnološke opreme“ – kazao je Bertolini.

U saopštenju piše i da je istakao posvećenost EU da Srbija postane deo EU.

Naveo je i da povećanje obima međunarodne trgovine, turizma, kulturne i obrazovne razmene zahteva otvorenije granice i olakšanje trgovine, uz, kako je naveo, istovremeno zadržavanje visokog stepena sigurnosti.

Po njegovim rečima, zato sve granične službe moraju da uspostave ravnotežu strogih kontrola i sasvim otvorenih granica čemu doprinosi njihova bliska saradnja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.