U trendu

Besplatna telefonska linija za informacije o korišćenju dinara na Kosovu

Centralna banka Kosova (CBK) je danas pokrenula besplatnu telefonsku liniju za informacije o korišćenju dinara što je pre svega namenjeno Srbima.

Pozivom na broj 0800 222-55 mogu se dobiti odgovori i o drugim finansijskim temama.

U saopštenju CBK je podsetila da njena Uredba o gotovinskom poslovanju ne zabranjuje niti ograničava prihvatanje sredstava na bankovnim računima u evrima u licenciranim bankama, ne ograničava zamenu bilo koje valute koju obavljaju licencirani bankarski ili nebankarske ustanove, ne zabranjuje transfere iz bilo koje zemlje i ne zabranjuje posedovanje i štednju u bilo kojoj valuti koja nije evro, uključujući i dinar.

Najavljeno je da sva lica koja imaju račun u bankama mogu da primaju novac na račun u evrima, dok se građani koji nemaju račun pozivaju da ga otvore.

„Građani koji još nemaju račun mogu ga otvoriti u bilo kojoj banci, prema Uredbi CBK-a za pristup platnim računima za osnovne usluge, da za ugrožene grupe i socijalne šeme nema naknade za otvaranje niti održavanje, od 1. januara 2024“, piše u saopštenju CBK.

Samo u četiri severne opštine posluju četiri filijale banaka, tri mikrofinansijske institucije (davanje kredita) kao i više od 15 nebankarskih finansijskih institucija za plaćanje i razmenu, navedeno je u saopštenju.

CBK je najavila da će se povećati broj filijala i kancelarija finansijskih institucija koje rade u toj oblasti, posebno u sredinama sa srpskom većinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar