U trendu

Bislimi: Bez zahteva Srbije nema izbora za Skupštinu Srbije na Kosovu

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bislimi izjavio je danas da Vlada Kosova neće dozvoliti održavanje izbora za Skupštinu Srbije na Kosovu bez zahteva Vlade Srbije.

On je u odgovoru portparolu EU Peteru Stanu, koji je kritikovao Kosovo zbog zabrane održavanja izbora na teritoriji Kosova, rekao da pokušaj organizovanja izbora „druge države na Kosovu“ bez prethodnog zahteva nije u duhu dijaloga i da „sve dok nema direktnog zvaničnog zahteva Srbije, onda ne može biti ni odluke“.

„Ove godine u našoj zemlji nisu planirani izbori. Ako vlasti drugih zemalja više vole da organizuju izbore na Kosovu za svoju dijasporu, onda treba zvanično da traže od naših vlasti pozitivnu odluku i podršku. Pokušaj organizovanja izbora bez prethodnog zahteva ili pozitivne odluke nije u duhu dijaloga i ne doprinosi izgradnji poverenja. Sve dok nema direktnog zvaničnog zahteva, onda ne može biti ni odluke. Gospodin Stano, verujem da on to zna“, napisao je Bislimi na platformi „X“, bivšem tviteru.

Stano je rekao da je za žaljenje što kosovske vlasti nisu ponovo dozvolile ustaljenu praksu da se kosovskim Srbima omogući da glasaju na Kosovu za parlamentarne izbore u Srbiji uz posredovanje OEBS-a i da ta odluka nije u skladu sa duhom dijaloga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar