U trendu

Bivši šef italijanske diplomatije Đanfranko Fini osuđen na zatvor zbog mahinacija sa stanom

Bivši ministar spoljnih poslova Italije u vladi Silvija Berluskonija, Đanfranko Fini, osuđen je na dve godine i osam meseci zatvora zbog učešća u mahinacijama tokom prodaje stana u Monte Karlu, koji je pripadao njegovoj desničarskoj partiji Nacionalna alijansa.

Fini je novinarima rekao da je oslobođen optužbi za pranje novca, ali da je osuđen zato što je odobrio prodaju. Njegovoj partnerki, njenom ocu i bratu su u istom postupku izrečene kazne zatvora od pet do šest godina.

Optužnica je Finija, između ostalog, teretila za pranje novca u vezi sa prodajom apartmana u Monte Karlu 2015. godine za sadašnjih oko 1,5 miliona evra.

Stan je njegovoj Nacionalnoj alijansi zaveštala bogata vojvotkinja, a 2008. je prodat ocu Finijeve životne partnerke za 300.000 evra. Još je tada pokrenuta istraga zbog sumnje u prevaru, ali je zaključena bez optužnice. Nova istraga je počela 2017. godine posle druge prodaje stana.

U Italiji osobe osuđene na zatvorske kazne kraće od tri godine najčešće ne izdržavaju kaznu, a ni u slučaju dužih kazni, ako je krivično delo bez elementa nasilja, već  se osuđeni obično ne šalje u zatvor sve dok ne iscrpi sve pravne lekove protiv presude.

Fini je bio generalni sekretar neofašističkog Italijanskog socijalnog pokreta (Movimento Sociale Italiano-MSI), kojeg je zatim pokušao da oslobodi fašističkog nasleđa i transformisao ga u partiju Nacionalna alijansa. Od 2004. do 2006. godine bio je šef diplomatije u vladi Silvija Berluskonija.

Sada vladajuća krajnje desna partija italijanske premijerke Đorđe Meloni „Braća Italije“, vuče koren iz Finijevih partija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.