U trendu

Blinken: Dodik svojim postupcima podriva Dejtonski sporazum i krši Ustav BiH

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da predsednik Republike Srpske svojim postupcima podriva Dejtonski sporazum i krši Ustav BiH.

„Potpisivanjem zakona kojim se odbijaju ovlašćenja visokog predstavnika, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik krši Ustav BiH i podriva Dejtonski sporazum“, napisao je Blinken na Tviteru.

On je istakao da SAD podržavaju Kancelariju visokog predstavnika (OHR), BiH i njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter.

Blinken se oglasio na Tviteru posle Dodikove odluke da potpiše ukaz kojim je proglasio stupanje na snagu zakona kojim se zabranjuje objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS.

Šmit je u prošlu subotu poništio zakone usvojene u Narodnoj skupštini RS, prema kojima taj bh. entitet neće primenjivati odluke Ustavnog suda BiH, kao ni visokog predstavnika u BiH.

Šmit je nametnuo i izmene Krivičnog zakona BiH, kojima se nesprovođenje odluka visokog predstavnika tretira kao krivično delo, za šta su predviđene zatvorke kazne, ali i smene sa dužnosti.

Ostale fotografije uz

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar