U trendu

Blinken traži sporazum Izraela i Hamasa, kaže da je ‘kucnuo čas’

Državni sekretar SAD Entoni Blinken sastao se danas sa vođama Izraela u svom nastojanju da se postigne prekid vatre između Izraela i Hamasa, i poručio im da je „kucnuo čas“ za sporazum koji će dovesti do oslobađanja talaca iz ruku pripadnika Hamasa i doneti pauzu u gotovo sedmogodišnjem ratu u Gazi.

Blinkenu je ovo sedma poseta regionu otkako je u oktobru prošle godine izbio rat. Njegov cilj je da se konačno dođe do sporazuma između jevrejske države i militantnog palestinskog pokreta kako bi se izbegla izraelska invazija na Rafu, grad na jugu Gaze u kojem je utočište našlo oko 1,4 miliona Palestinaca iz ostalih delova te male a gusto naseljene oblasti. 

Sadašnja runda razgovora doima se ozboljnom, ali su strane veoma udaljene po jednom ključnom pitanju – treba li rat da se završi u sklopu planiranog sporazuma. 

Pre no što pristane na inicijalni, kratkoročni prekid vatre i delimično oslobađanje talaca, Hamas traži garancije da će eventualno oslobađanje svih talaca okončati izraelsku ofanzivu i dovesti do punog povlačenja trupa jevrejske države iz Gaze.

Izrael isključivo nudi pauzu posle koje će nastaviti ofanzivu do uništenja Hamasa. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio je svoju nameru da napadne Rafu u današnjim razgovorima sa Blinkenom.

Blinken pritiska Hamas i kaže da će ta organizacija, koja drži političku vlast u Gazi, i zbog čijeg je napada na Izrael rat i počeo, biti odgovorna za svaki neuspeh da se dođe do sporazuma.

Hamas je saopštio da će najverovatnije sutra odgovoriti na poslednju ponudu.

„Odlučni smo u tome da dođemo do prekida vatre koji će taoce odvesti njihovim kućama i da do njega dođemo sada, a jedini razlog zbog kojeg to ne bi bilo postignuto bio bi Hamas“, rekao je Blinken predsedniku Izraela Isaku Hercogu na sastanku u Tel Avivu.

Prema njegovim rečina, „predlog je na stolu“. 

„I kao što smo rekli: nema odlaganja, nema izgovora. Čas je kucnuo“, kazao je američki državni sekretar.

Blinken je rekao da bi sporazum doveo do toga da u Gazu stigne očajnički potrebna humanitarna pomoć u vidu hrane, lekova i vode. Na toj teritoriji rat je doveo do humanitarne krize a veći deo stanovništva je izbegao.

Međutim, Netanjahu i dalje tvrdi da će napada na Rafu biti, jer Izrael to mesto smatra poslednjim uporištem Hamasa. Takav stav jevrejske države ukazuje na preostale izazove u razgovorima.

Netanjahu je dan ranije rekao da će napada biti „sa ili bez“ prekida vatre.

SAD podržavaju Izrael, ali su sve kritičnije zbog humanitarne krize u Gazi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.