Borel: Bliskost sa Putinovim režimom nije kompatibilna sa evropskom budućnošću

Ministri spoljnih poslova EU pozvali su partnere sa Zapadnog Balkana da se usklade sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU naglasivši da održavanje bliskih veza za režimom ruskog predsednika Vladimira Putina nije kompatibilno sa njihovom evropskom budućnošću.

„Spremni smo da dalje produbljujemo postepenu integraciju i širimo našu podršku partnerima sa Zapadnog Balkana. I očekujemo da će zajedno sa nama stati u odbranu međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, a posebno Ukrajine u vezi sa merama preduzetim u cilju suprotstavljanja ruskoj invaziji na tu zemlju“, saopštio je visoki predstavnik EU Žozep Borel posle jučerašnjeg sastanka šefova diplomatija EU i Zapadnog Balkana u Luksemburgu.

Borel je dodao da je uklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU izraz strateškog izbora i posvećenosti članstvu u EU, dok održavanje bliskih veza sa Putinovim režimom nije kompatibilno sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa i unutar EU.

Šefovi diplomatija EU i šest ministara spoljnih poslova iz partnerskih zemalja Zapadnog Balkana juče su u Luksemburgu imali neformalnu diskusiju o jačem zajedničkom angažovanju na spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Evropski ministri prethodno su na Savetu za spoljne poslove raspravljali o ruskoj agresiji na Ukrajinu, Bliskom istoku, Gruziji i regionu Velikih jezera u Africi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.