U trendu

Borel: Nedopustiva proizvoljna hapšenja, Euleks da snažnije nadgleda situaciju

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je danas da su proizvoljna i nezakonita hapšenja nedopustiva i napomenuo da će Euleks početi da snažnije nadgleda situaciju.

„Napominjem da su proizvoljna i nezakonita hapšenja kao i loše postupanje prema zatvorenicima potupno nedopustiva i naša misija na Kosovu, Euleks će igrati snažniju ulogu kako bi nadgledala ovu situaciju“, izjavio je Borel.

On je nakon odvojenih sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i permijerom Kosova Aljbinom Kurtijem pozvao da se sprovede temeljna istraga o istraga i evaluacija hapšenja kao i da se preduzmu odgovarajuće akcije nakon toga.

„Takođe sam ponovio Vučiću da trojica kosovskih policajca koji su uhapšeni u Srbiji moraju da budu odmah i bezuslovno oslobođena“, rekao je Borel.

On je rekao da je na sastanku razgovarano ne o tome šta je potrebno da se uradi već kako i kada, kako da se što pre sprovedu novi izbori na severu Kosova u kojima će učestvovati i srpska zajednica.

„Ponovili smo svoja očekivanja, Kosovo da odmah ukloni policiju sa severa a Srbija da se pobrine da se demonstranti povuku. Ključno je da se održe izbori i da se nakon toga nastavi sa radom na normalizaciji odnosa kroz dijalog“, rekao je Borel.

On je ponovio pozive Kosovu da bez odlaganja i preduslova počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO).

Borel je Vučića i Kurtija pozvao na razgovor u Briselu zajedno sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom zbog poslednjih događaja na severu Kosova. 

On je u objavi na Tviteru ranije danas napisao da cilj da se nađu rešenja za hitnu deeskalaciju i kako krenuti napred.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar