U trendu

Borel: Palestinsku državu će 21. maja priznati Španija, Irska i druge države EU

Španija, Irska i druge zemlje članice EU planiraju da 21. maja priznaju palestinsku državu – rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel uoči današnjeg očekivanog glasanja u UN o palestinskoj državnosti.

Premijer Španije Pedro Sančes je u martu rekao da su se Španija i Irska, uz Sloveniju i Maltu, dogovorile o prvim koracima ka priznavanju palestinske države, smatrajući da je rešenje sa dve države – uz Izrael, neophodno za trajni mir, prenosi agencija Rojters.

Upitan sinoć na lokalnom španskom radiju RNE da li će 21. maja Španija, Irska i druge EU zemlje priznati palestinsku državu, Borel je odgovorio „Da!“ i pomenuo i Sloveniju.

„To je simboličan akt političke prirode. Više od države time se priznaje volja da postoji ta država“ – rekao je Borel i dodao da će to verovatno učiniti i Belgija i druge države.

Ranije je španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Alvares rekao da je odluka o priznavanju doneta, mada nije izneo kada bi to bilo urađeno.

Izrael je izjavio da planovi za priznavanje Palestine predstavljaju davanje „nagrade za terorizam“ i da će se zbog priznavanja smanjiti šanse za postizanje rešenja sukoba u Gazi pregovorima.

U Generalnoj skupštini UN danas treba da se glasa o predlogu rezolucije kojom bi se priznalo da je Palestina kvalifikovana za punopravno članstvo u UN i zatim da se njihov zahtev za prijem pošalje u Savet bezbednosti UN da ga „ponovo razmatra na pozitivan način“.

Irski javni servis javio je juče da Irska, Španija, Slovenija i Malta razmatraju da 21. maja priznaju Palestinske teritorije kao nezavisnu državu.

Pozivajući se na neimenovane izvore, RTE navodi da su u toku pregovori četiri države o zajedničkom priznavanju države Palestine i da se kao mogući datum razmatra 21. maj.

Slovenački premijer Robert Golob rekao je ranije ove nedelje da će njegova država priznati palestinsku državu do sredine juna.

Od 1988. godine 139 od 193 članica UN je priznalo palestinsku državu. Osam država EU priznaje državu Palestinu, a poslednja ju je priznala Švedska 2014. godine, piše irski medij.

U Savetu bezbednosti UN 19. aprila nije prošao nacrt odluke da Palestina bude primljena u članstvo UN jer su veto stavile SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.