U trendu

Borel: Proširenje EU je ulaganje u mir, bezbednost i prosperitet

U Briselu se danas održava Samit Evropska unija – Zapadni Balkan.

Glavne teme razgovora su produbljivanje političkog angažmana sa Zapadnim Balkanom, približavanje partnera iz tog regiona Uniji i unapređenje njegove postepene integracije, izgradnja ekonomskih osnova za budućnost i ublažavanje uticaja ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, kao i jačanje bezbednosti i izgradnja otpornosti, saopštio je ranije Savet EU.

„Ovaj važan samit ima za cilj stvaranje bližih veza između EU i regiona, naših budućih EU članica“, napisao je Borel na društvenoj mreži Iks, bivšem tviteru. 

Samit, koji se održava uoči dvodnevnog zasedanja lidera članica EU u Briselu, prilika je da se potvrdi perspektiva članstva Zapadnog Balkana u Uniji, kao i potreba za održivim i nepovratnim reformskim postignućima zapadnobalkanske šestorke, utemeljenim na vrednostima i principima Unije, naveo je Savet EU.

Uz lidere EU i njenih 27 zemalja članica, na samitu će učestvovati i premijeri Srbije, Severne Makedonije i Albanije, Ana Brnabić, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, predsednici Crne Gore i Kosova, Jakov Milatović i Vjosa Osmani, kao i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić.Ostale

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.