U trendu

Borel upozorio da nasilje nad demonstrantima ugrožava evropski put Gruzije

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel najoštrije je danas osudio primenu sile protiv demonstranata u Gruziji, koji su mirno protestovali u glavnom gradu Tbilisiju, zbog planova vlade da usvoji zakon o stranom uticaju, po ugledu na ruski zakon o stranim agentima.

„Gruzija je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Pozivam vlasti da obezbede pravo na mirno okupljanje. Primena sile kako bi se to sprečilo je neprihvatljiva, napisao je visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU na mreži Iks (X).

Borel je ranije, 24. aprila pozvao gruzijske vlasti da povuku nacrt zakona o stranom uticaju, navodeći da je takvo zakonodavstvo „nespojivo sa normama i vrednostima EU“. „Ako bude usvojen, ugroziće napredak Gruzije na putu u EU“, upozorio je Borel.

Policija je na proestima u Gruziji, koji traju nedeljama, upotrebila vodene topove, a u noći na 1. maj je, prema sopstvenim navodima, privela 63 učesnika protesta, među kojima i pojedine lidere opozicije. Prema izveštajima gruzijskih medija, veći broj demonstranata je u sukobima povređen.

 

Tokom noći između utorka i srede, policija je na protestima, koji su okupili desetine hiljada ljudi, bacala suzavac, upotrebila vodene topove i koristila pendreke da bi demonstrante potisnula dalje od zgrade parlamenta.

Na protestima u Tbilisiju, kako prenose agencije, priveden je i Levan Čabeišvili lider najveće opozicione partije Ujedinjeni nacionalni pokret. Čabeišvili je objavio sliku na kojoj se vidi da na licu ima krvave podlive.

Protest je uperen protiv plana vladajuće partije Gruzijski san, koja je na vlasti od 2012. godine, da spreči navodni strani uticaj na organizacije civilnog društva. U gruzijskom parlamentu za 1. maj je planirano drugo, pretposlednje čitanje predloga zakon pre konačnog glasanja. Za isti dan najavljeni su i novi protesti.

Sporni zakon, slično ruskom uzoru, predviđa da sve nevladine organizacije koje primaju novac iz inostranstva budu klasifikovane kao strani agenti, što bi pogodilo veliki broj NVO koje rade na podsticanju demokratije, uz pomoć sredstava iz EU.  

Partija Gruzijski san, čiji je lider premijer Irakli Kobahidze, tvrdi da zakon treba da doprinese transparentnosti, a protivnici strahuju da će biti zloupotrebljen da bi prekinulo finansiranje prozapadnih NVO i ugušio njihov glas.

Kobahize praktično nije predsednik stranke, nego njen osnivač, proruski milijarder Bidzina Ivanišvili.

Vladajuća partija je u ponedeljak, 28. aprila, organizovala kontramiting na kojem se okupilo oko 100.000 ljudi, a partijske pristalice dovožene su autobusima iz svih delova zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.