U trendu

Borović za Betu: Telo Danke Ilić nikada neće biti pronađeno

Advokat Borivoje Borović izjavio je danas da telo devojčice Danke Ilić (2) iz Bora, koja je nestala 26. marta, nikada neće biti pronađeno. 

Borović je agenciji Beta kazao da je pod pritiskom političke vlasti policija odradila istragu „traljavo i neprofesionalno“. 

„Ovaj slučaj je policija upropastila jer je javno vodila istragu objavljujući čak i izjave koje su okrivljeni dali na saslušanju. Pogrešno je i što je javnosti i okrivljenima saopšteno da je za to krivično delo zaprećena doživotna kazna zatvora. Zatim je u policijskoj stanici preminuo jedan od osumnjičenih, verovatno pod torturom. Sada svaki okrivljeni, koji je preživeo, može da kaže da mu je pod policijskom torturom iznuđena izjava“, rekao je advokat. 

Prema njegovim rečima, ako se dokaže da je Dalibor Dragijević preminuo usled policijske torture, izjave ostalih okrivljenih koji su priznali zločin ne mogu biti dokaz. 

„Ako ne bude ni DNK tragova iz vozila, to će značiti da su od strane političara kontanimirani svi dokazi, koji su brzopleto hteli da saopšte da je rešen taj slučaj. Policija se prilično izblamirala što ni posle skoro dva meseca nije pronašla telo. Očigledno je da nisu na vreme preduzeli kriminalističke i forenzičke radnje, već su se oslanjali na poligraf što je nebitno za tužilačku istragu“, rekao je Borović. 

Naglasio je da telo devojčice neće biti pronađeno. 

„Telo Danke Ilić neće biti pronađeno i istraga će morati da se obustavi, a ova tragedija će biti pretvorena u farsu“, ocenio je on. 

Dodao je da je slučaj Danke Ilić samo jedan u nizu koji policija nije rešila zbog pritiska i mešanja političke vlasti. 

„Politički funkcioneri su se umešali i u istrage ubistva pevačice Jelene Marjanović i advokata Miše Ognjanovića, saopštavajući posle nekoliko dana da se zna ko su ubice. U svim tim slučajevima, umesto da u tajnosti dostavlja dokaze tužilaštvu, policija je sve detalje iz istrage dostavljala pojedinim političarima. Nijedan sudski predmet nije oformljen, a da prethodno nije konsultovan neko od političara da oni procene kako bi trebalo da se vodi istraga“, kazao je Borović. 

Devojčica Danka Ilić nestala je 26. marta iz porodičnog dvorišta u naselju Banjsko Polje kraj Bora. 

Da je devojčica ubijena, javnosti je saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić 4. aprila. 

Zbog sumnje da su malu Danku prvo udarili službenim automobilom, a potom je stavili u vozilo i ubili, uhapšeni su Srđan Janković (50) iz sela Luke i Dejan Dragijević (50) iz Zlota, zaposleni u JKP „Vodovod“ iz Bora. 

Njima se na teret stavlja i da su telo devojčice bacili na deponiju. 

Dalibor Dragijević i njegov otac Rade uhapšeni su 6. aprila, zbog sumnje da su pomagali Dejanu Dragijeviću da premesti telo devojčice na, za sada, nepoznatu lokaciju. 

Dejan Dragijević je preminuo 7. aprila u policijskoj stanici u Boru, saopštio je MUP Srbije. 

U saopštenju je pisalo da je „lekar mrtvozornik konstatovao prirodnu smrt“. 

Telo Dragijevića poslato je na Institut za sudsku medicinu u Beogradu, gde je u obdukcionom nalazu navedeno da su na telu pronađeni tragovi povreda i da je smrt nastupila nasilnim putem. 

Istragu o nasilnoj smrti Dragijevića sprovodi Sektor unutrašnje kontrole MUP-a. 

U međuvremenu u Više javno tužilaštvo u Zaječaru stigli su prvi rezultati DNK veštačenja iz Nacionalnog kriminalističko – tehnološkog centra u kojima nema bioloških tragova devojčice. 

Telo Danke Ilić još nije pronađeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.