U trendu

Britanski apelacioni sud proglasio ilegalnim proterivanje migranata u Ruandu

Britanski apelacioni sud je proglasio „ilegalnim“ sporni plan vlade da protera u Ruandu migrante koji su ilegalno stigli u Veliku Britaniju. 

To je, ocenjuje Frans pres, jak udarac za jednu od glavnih mera konzervativne britanske vlade da obeshrabri ilegalnu migraciju što je deo prioriteta premijera Rišija Sunaka. 

Na tu odluku bi mogla još da se uloži žalba Vrhovnom sudu.

Apelacioni sud je ocenio da Ruanda ne može da se smatra „sigurnom trećom zemljom“ jer tamo postoje takve manjkavosti sistema azila da može biti realan rizik da osobe poslate u Ruandu budu vraćene u svoje zemlje porekla.

Uprkos obećanjima datim vreme Bregzita da će Velika Britanija preuzeti kontrolu nad migracijom, više od 45.000 migranata je 2022. godine čamcima prešlo Lamanš sa francuske obale. Ove godine ih je istim putem već došlo 11.000.

U decembru prošle godine Londonski visoki sud odobrio je plan da se neki od ilegalnih migranata proteraju u Ruandu, ocenjujući da je to legalno. Potom je taj postupak zaustavljen dok se rešavaju žalbe više pojedinaca i asocijacije Čariti ejd (Charity Aid) koja pruža pravnu podršku tražiocima azila.

Plan slanja migranata u Ruandu objavlljen je još dok je Boris Džonson bio premijer. Britanska vlada zaključila je sa Ruandom sporazum kojim se predviđa proterivanje migranata u nadi da će se time obeshrabriti ti ilegalni prelasci.

Do sada nije sprovedeno ni jedno proterivanje. Prvi let, predviđen u junu 2022. godine, otkazan je posle odluke Evropskog suda za ljudska prava koji je tražio dublje razmatranje te pollitike.

Vlada je nedavno priznala da bi ta proterivanja koštala gotovo 200.000 evra po osobi. Ali Ministarstvo procenjuje da bi tokom četiri godine moglo da za svakog tražioca azila uštedi 106.000 funti (123.290 evra) od troškova smeštaja.

Po tim podacima, da bi projekat bio rentabilan, trebalo bi 40 odsto migranata sasvim odvratiti da uopšte prelaze Lamanš.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar