U trendu

Bujar Osmani kandidat za predsednika Severne Makedonije

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani biće kandidat Demokratske unije za integracije (DUI) na predsedničkim izborima – objavio je danas lider te partije Ali Ahmeti.

U video obraćanju na Fejsbuku (facebook.com/AliAhmetiOfficial) Ahmeti je pozvao građane da izađu na predstojeće dvostruke izbore – predsedničke i poslaničke, koji su, po njegovoj oceni, najvažniji referendum u Severnoj Makedoniji, i da na izborima kažu „Ne!“ Rusiji i „Da!“ Evropi.

Ahmeti je obelodanio da DUI koja je sa SDSM okosnica kolicione vlade, zahteva promenu Ustava u delu načina izbora predsednika Republike i uvođenja funcije zamenika šefa države.

Po njegovom predlogu, predsednik i zamenik predsednika Severrne Makedonije bi trebalo da se biraju u parlamentu dvotrećinskom većinom i „Bandinterovom većinom“ (poslanika manjinskih zajednica), umesto kao sada na neposrednim izborima.

„Bujar treba da predvodi ovu promenu koju tražimo u našim programima za 2016. i 2020. godinu. Bujar se dokazao na domaćoj i međunarodnoj sceni i doprineo borbi protiv Rusije i učestvovao je u promeni Ustava i počinjanju pregovora za članstvo Severne Makedonije u EU. S Bujarom počinjemo najvažniji referendum našeg vremena i sledeću bitku da dobijemo vaše poverenje da dvotrećinskom većinom i ‘Badinterovom većinom’ ostvarimo našu viziju konsenzualnog predsednika“, rekao je Ahmeti.

Po Ahmetijevim rečima, otvaranje Ustava za promenu načina izbora šefa države omogućiće uvođenje Bugara u Ustav što zahteva Sofija, i nastavak evropskih integracija.

Mediji ​su preneli da je i predsednički kandidat albanske opzicione kolalicije „Evropski savez“ Arben Taravari sinoć novinarima rekao da bi „otvaranje Ustava“ trebalo da sadrži tri elementa.

„Prvo: uključivanje Bugara i drugih manjina u Ustav, drugo: uklanjanje formulacije ’20 odsto’ čime se definiša albanski jezik (kao zvanični ako ga koristi bar toliko stanovnika), treće: izbor predsednika treba da bude u Skupštini, a ne više na izborima. To je velika vest. Na taj način će ubuduće političke snage koje predstavljaju dve najveće nacionalnosti, zajedno u parlamentu odlučivati o raspodeli tri najviše državne funkcije“ – rekao je Taravari.

Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji biće 8. maja, u sredu, zajedno s drugim krugom predsedničkih izbora čiji je prvi krug dve sedmice ranije, 24. aprila, takođe u sredu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar