U trendu

Cena iznajmljivanja ležaljki na plažama u Grčkoj dovodi inspektore

Ministar finansija Grčke je obećao u sredu da će pojačati inspekciju barova na plažama i drugih koji iznajmljuju ležaljke i suncobrane posle pritužbi da ljudi koji kažu da ako ih ne plate, ne puštaju ih na plaže.

Ministar finansija Kostis Hadžidakis izdao je saopštenje u kojem se navodi da se kršenje zakona neće tolerisati. „Dao sam uputstva… da se inspekcije pojačaju“, rekao je on.

Privatne plaže su nelegalne u Grčkoj, gde Ustav predviđa da su sve obale državne sa zagarantovanim javnim pristupom svima.

Međutim, sve veći broj turista u toj zemlji koja se oslanja na turizam, podstakao je potražnju za plažama koje nude ležaljke, suncobrane, osveženje, grickalice i – prečesto – glasnu muziku.

Lokalne vlasti izdaju u zakup ograničene delove plaža preduzetnicima koji u nekim slučajevima naplaćuju kupcima i više od 100 evra za jedan suncobran i par ležaljki.

Na mnogim grčkim ostrvima, sada, tokom vrhunca letnje turističke sezone, teško je naći plažu bez tog iznajmljivanja.

Nstale su i protestne grupe koje u nekim popularnim odmaralištima na Egejskom moru, uključujući ostrva Paros, Naksos i Serifos, navode da neki preduzetnici daleko prevazilaze obim zakupa, zauzimaju čitave plaže i ponekad zabranjuju posetiocima koji ne plaćaju da tu dođu.

Glavni grčki tužilac je ove sedmice nakon pritužbi naložio istragu tih slučajeva.

U saopštenju Ministarstva finansija se navodi da je otkriveno da su tri kompanije prekršile ugovore o zakupu delova dve plaže na Parosu i da će im biti naloženo da ih napuste.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar