U trendu

Češka vlada potpisala sporazum sa SAD o kupovini 24 borbena aviona F-35

Vlada Češke je sa SAD danas potpisala sporazum vrednosti 6,6 milijardi dolara (6,1 milijardi evra) o kupovini 24 borbena aviona F-35 američke proizvodnje, što je najveća pojedinačna kupovina za češku vojsku.

Ministarka odbrane Češke Jana Černohova i američki ambasador u Pragu Bijan Sabet su potpisali memorandum o razumevanju, a ministrka je potpisala i pismo o prihvatanju, što je poslednji korak u finalizovanju ugovora dveju vlada, piše u saopštenju češkog Ministarstva odbrane.

Ministarstvo je više od godinu dana pregovaralo o sporazumu sa SAD, a češka vlada ga je odobrila u septembru prošle godine.

Avioni treba da budu isporučeni od 2031. do 2035. godine. Te američke letelice će zameniti 14 aviona JAS-39 Gripen iz Švedske koje korisri Češka.

Češka će platiti SAD skoro pet milijardi dolara za avione, obuku pilota, municiju i druge troškove, rekla je ranije Černohova. Ostali predviđeni novac je za finansiranje modernizacije vazduhoplovne baze Časlav u centralnoj Češkoj, gorivo i obuku osoblja, dodala je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar