U trendu

Crna Gora: Danijel Živković novi predsednik Demokratske partije socijalista (DPS)

Doskorašnji vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković izabran je za novog predsednika te stranke, sa više od 96 odsto glasova, na prvim neposrednim unutarstranačkim izborima.

Biračko pravo iskoristilo je 71.78 odsto članova partije, a glasanje je proteklo bez nepravilnosti, saopšteno je.

Za potpredsednike DPS izabrani su Aleksandra Vuković-Kuč, Ivan Vuković, Jevto Eraković i Abaz Dizdarević. Živkovića je podržalo 16.492 članova, a protiv je bilo njih 290. Ivan Vuković je osvojio 10.824 glasova, Aleksandra Vuković-Kuč 10.723, Jevto Eraković 9.866, a Dizdarević 6.016.

Dušan Raičević je osvojio više glasova od Dizdarevića – ali nije izabran jer jedan kandidat mora biti iz redova manjina.

„Najvažnije je da DPS nakon ovog izbornog dana izlazi mnogo jača i kvalitetnija u svom sadržaju“, poručio je novoizabrani predsednik Živković, na pres konferenciji za medije, na kojoj su saopšteni rezultati izbora u njihovoj partiji.

Na pitanje – po čemu će se razlikovati politika novog rukovodstva DPS u odnosu na politiku DPS za vreme Mila Đukanovića, Živković je rekao da DPS jasno i čvrsto stoji na temeljima građanskog društva, multinacionalne politike, politike koja je obezbedila evroatlantsku perspektivu Crnoj Gori.

„Što se tiče tih programskih ciljeva, nema se šta mnogo menjati, jer smo mi utemeljili ono što je osnovna platforma u Crnoj Gori. A što se tiče načina političkog delovanja u narednom periodu, to će se razlikovati jer smo u opoziciji. Moramo isprogramirati ono što je naša vizija budućeg razvoja državnog sistema u različitim oblastima. Ono što je ključno je da ćemo još više biti posvećeni terenskom radu, obilasku opštinskih organizacija i još više posvećeni problemima građana“, kazao je Živković.

Živković je inače bio jedini kandidat za predsednika DPS. On je četvrti lider u istoriji te stranke, nakon Momira Bulatovića, Milice Pejanović Đurišić i Mila Đukanovića.

Neposredni izbori uneti su u Statut DPS u januaru 2021, na vanrednom kongresu stranke. Prema tom dokumentu, trebalo je da budu održani najkasnije do 24. januara 2023. godine.

Međutim, iz DPS su objašnjavali da unutarstranački proces nije sproveden u predviđenom roku zbog priprema za prošle godine održane predsedničke i parlamentarne izbore.

Đukanović je na čelu DPS bio od 1998. do aprila prošle godine, kada se povukao nakon poraza na predsedničkim izborima. Nakon njegove ostavke, Glavni odbor je odredio Živkovića za privremenog šefa partije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar