Crta: Kampanju obeležila zloupotreba institucija i neravnopravna zastupljenost u medijima

Sistematska zloupotreba institucija, javnih funkcija i najuticajnijih medija kojim su izborni akteri stavljeni u neravnopravan položaj, obeležila je kampanju za vanredne izbore, jedan je od najvažnijih zakjučaka drugog preseka dugoročnog posmatranja misije Crta.

Kako je na konferenciji za novinare rekao programski direktor Crte Raša Nedaljkov kampanja se završava u magli neodgovorenih pitanja-zašto su izbori raspisani samo u delu lokalnih samouprava, ko jeste, a ko nije kandidat, koja stranka legitimno učestvuje, a koja na temelju falsifikovanih potpisa, ko je javni funkcioner, a ko aktivista, u čijoj su službi institucije i koliko možemo imati poverenja u birački spisak.

„Pritisci na birače su produbljeni, brutalniji i suroviji, pre svega u javnoj upravi i socijalnoj službi, kako na zaposlene tako i na korisnike“, rekao je Nedeljkov.

On je dodao da se u ovoj kampanji granica između države i partije teško uočavala, i da je zabeleženo više od 800 pojavljivanja državnih funkcionera u aktivnostima na lokalnom nivou, te da samo 11 odsto opština nije bilo posećeno.

Zabeleženi su slučajevi da stranke poseduju podatke građana koje koriste za pritiske, bez reakcije insitucija, a kada je reč o medijskoj zastupljenosti, kako je naveo Nedeljkov, vladajuća većina je za više od 10 odsto povećala vreme u najuticajnijim medijima.

„Aleksandru Vučiću koji nije kandidat na izborima je pripalo 14.500 sekundi više nego svima ostalima zajedno“, rekao je Nedeljkov.

Zamenica programskog direktora Crte Tamara Branković rekla je da su događaji sa elementima zloupotrebe javnih resursa učetvorostručili u drugom delu kampanje, te da je zabeleženo 260 takvih događaja.

Dodala je da je zabeleženo 40 incidenata koji se odnose na napade na prostorije, na štandove i stranačke aktiviste.

„Medijska neravnopravnost je veća, predstavnici vladajuće stranke u udarnim terminima zauzeli su 75 odsto vremena, a mediji su doprinosili neravnopravnosti tako što često i kad se predstavnici opozicije pojave, predstavljani su u negativnom tonu“, rekla je Branković.

Crta je nadležnim organima podnela 67 prijava zbog kršenja zakona i različitih nepravilnosti tokom kampanje, od toga 40 Agenciji za sprečavanje korupcije, 22 REM-u i pet Nadzornom odboru Narodne skupštine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.