U trendu

CRTA: Ministarstvo proizvodi konfuziju oko biračkog spiska

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) ocenio je danas da su postupci Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu sve manje transparentni i sve teže razumljivi i dodao da pitanja u vezi s biračkim spiskom postaju sve komplikovanija.

Crta je u saopštenju navela da Ministarstvo treba da objasni kontradiktornosti u podacima koje objavljuje.

„U reakciji na informaciju koju je objavila Crta da je u periodu od 19. decembra 2023. do 30. marta 2024. stanje u biračkom spisku smanjeno za 41 hiljadu birača, Ministarstvo je 12. aprila odgovorilo tvrdnjom da se broj birača u celoj Srbiji smanjio za samo 24 hiljade. Potom je, nakon deset dana (23. aprila 2024), u redovnom tromesečnom preseku broja birača po jedinicama lokalnih samouprava u Srbiji Ministarstvo objavilo da u Srbiji ima 23 hiljada birača više nego što ih je bilo 17. decembra prošle godine“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da sumnje izaziva i odluka Ministarstva, objavljena u Uputstvu za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku 19. aprila, po kojoj će birači moći i na lokalnim izborima da glasaju po mestu boravišta ukoliko je ono na teritoriji istog grada ili opštine u kojoj se izbori održavaju.

„To praktično znači da će neko kome je prebivalište u Grockoj, moći da glasa za odbornike Skupštine grada Beograda, na primer, na Starom gradu. Građani Beograda, koji se prijave da glasaju po boravištu, moći će da glasaju za odbornike skupštine Grada iz bilo koje opštine nezavisno od svoje adrese prebivališta, dok će za izbore za odbornike gradske opštine morati da glasaju prema svojoj adresi prebivališta“, tvrdi Crta.

Ocenjeno je da se na taj način otežava detektovanje manipulativnih migracija birača.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.