U trendu

Da se struka pita: Strašno je da ljudi umiru od velikog kašlja, a sprema se gašenje 'Torlaka'

Nova stranka – Da se struka pita (NS-D2SP) je danas ukazala da je neverovatno da se u 21. veku u Srbiji umire od velikog kašlja, a da se sprema gašenje beogradskog Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Članica Predsedništva te stranke Stana Bekčić tvrdi da će građani uskoro ostati bez Instituta „Torlak“, ali da se o tome u javnosti „ćuti“.

„Institut ‘Torlak’ više ne proizvodi vakcinu za veliki kašalj, a upravo se sprema i rušenje zgrade za proizvodnju toksina tetanusa, koji se koristi u proizvodnji tetanus vakcine, a sve zbog izgradnje BIO4 kampusa“, navela je u pisanoj izjavi Bekčić.

Naveja da je da njena stranka smatra da izgradnja BIO4 kampusa neće unaprediti proizvodnju Instituta „Torlak“, već će doprineti njegovom nestajanju.

Ministarstvo zdravlja Srbije je u sredu saopštilo da su tri nevakcinisane bebe mlađe od tri meseca umrle prošle godine od velikog kašlja (pertusisa), a jedna ove. Ministarstvo i Institut za javno zdravlje Srbije su istakli da je najznačajnija preventivna mera pravovremena vakcinacija odojčadi koja su navršila dva meseca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar