U trendu

Dan pobede proslavljen u Parizu, Makron nije održao govor

Francuska je danas u Parizu proslavila 79. godišnjicu pobede Saveznika nad nacističkom Nemačkom 8. maja 1945. godine – preneo je pariski list Figaro (Le Figaro) i primetio da ovog puta predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) nije održao uobičajeni govor na proslavi.

Kao što nalaže tradicija, predsednik je odao poštu generalu Šarlu de Gol (Charles de Gaulle) polaganjem venca na njegov spomenik, a zatim je uz pratnju Republikanske garde prošao avenijom Jelisejska polja do istorijskog spomenika Trijumfalne kapije gde je zapalio plamen na grobu Neznanog junaka.

Makron je prošle godine održao govor potvrđujući vrednosti slobode i mira, ali danas nije bilo govora – piše Figaro i pita da li je to možda zato što Makron danas treba da stigne u Marsej da zvanično dočeka Olimpijski plamen za Letnje olimpijske igre koće od 26. jula do 11. avgusta biti u Parizu.

Na svečanosti povodom Dana pobede u Parizu su bili premijer Gabrijel Atal (Gabriel Attal), ministar odbrane Sebastijen Lekorni (Sebastien Lecornu) i vojni vrh.

Ta današnja proslava, kao i večerašnji doček Olimpijskog plamena su uz pojačane mere bezbednosti u celoj Francuskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.