U trendu

Dejan Žujović za BETU: Na mojoj listi nema nikog ko je blizak SNS-u

Pulmolog Dejan Žujović, koji je nosilac liste „Za zeleni Beograd-Kad ako ne sad“, izjavio je danas da nijedan kandidat za odbornike s te liste nikada nije imao nikakvu saradnju sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

Žujović je agenciji Beta kazao da je grupa građana koju on predvodi počela s prikupljanjem podrške za beogradske izbore još u aprilu i da su glasine da su fantomska lista ili da su im naprednjaci dali potpise – zlonamerne.

„U Beogradu se svi dobro poznajemo i znamo ko je, kada i da li je radio za SNS. Onima koji mene danas dovode u vezu sa SNS-om učinio sam mnogo dobrih stvari i zbog toga imam gorak ukus u ustima jer to predstavlja visok stepen bezobrazluka. Lista ‘Za zeleni Beograd – Kad ako ne sad – Dr Dejan Žujović’ je opoziciona i sarađivaćemo isključivo sa strankama koje su sada u opoziciji“, rekao je on.

Žujović kaže da je njegova grupa građana organizovana pre više od tri meseca i da nisu imali problem da sakupe nešto više od 3.000 potpisa.

„Ne poznajem nijednog funkcionera ili aktivistu SNS-a. Nikad s njima nisam imao ni poslovne, ni političke, niti lične odnose. Takođe, nijedan kandidat za odbornike s naše liste nikada nije imao nikakvu saradnju sa SNS-om“, naglasio je Žujović.

Kazao je da je Savo Manojlović odličan kandidat za gradonačelnika Beograda i da je vreme da Aleksandar Šapić napusti čelnu funkciju u gradu.

Kandidaturu Dobrice Veselinovića nije želeo da komentariše.

Prema njegovim rečima, prioritet odborničke liste „Za zeleni Beograd-Kad ako ne sad“ jeste nulta tolerancija na korupciju.

„Svako trošenje javnih dobara mora da bude transparentno i građani Beograda moraju da znaju na šta se troši njihov novac. Ne može asfaltiranje ulica ili realizacija bilo kog projekta da košta tri puta više od ekonomske cene“, rekao je Žujović.

Dodao je da se zdravstvene ustanove u Beogradu nalaze u veoma lošem stanju što, kako je rekao, znatno otežava lečenje pacijenata.

„Domovi zdravlja i gradski Instituti moraju da se vrate pod ingerencije Grada. Naravno da nećemo birati direktore po partijskoj liniji, jer više nikada ne bi smelo da nam se desi da direktori domova zdravlja budu ljudi koji nemaju završen Medicinski fakultet, kao što je to sada slučaj na Paliluli i Novom Beogradu sa SNS kadrovima“, istakao je Žujović.

Naveo je da je investitorski urbanizam uništio zelene površine u Beogradu.

„Investitore bi trebalo obavezati da na građevinskoj parceli imaju 20 odsto zelenila umesto sadašnjih osam. Beograd je ostao bez pluća i zbog toga se smanjuje životni vek stanovnika“, rekao je.

Žujović smatra da bi Beograđani trebalo da izađu na izbore u što većem broju.

„Ako sada ne smenimo režim SNS-a, oni će ostati na vlasti još četri godine, što će biti katastrofalno za Beograd. Naprednjaci će proširiti ‘Beograd na vodi’ do Hipodroma, potrošiće milijardu evra za nacionalni stadion, a za EXPO 2027 deset milijardi evra, iako to realno košta pet puta manje“, ocenio je.

Žujović kaže da je srpsko društvo podeljeno na katastrofalan način.

„Prvo, godinama ne komuniciramo s onima koji glasaju za stranke na vlasti. A sad smo došli do takve svađe i cepanja unutar opozicionog bloka da smo postali samleveno društvo. Pozivam ljude koji su glasali za SNS i SPS, da sada pruže šansu novim licima koji će imati karaktera, znanja i snage da spreče totalni propast društva i države“, rekao je Žujović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.