U trendu

Delegacija Skupštine Srbije pozvala PS NATO da Kosovu ne dodeli status pridruženog člana

Delegacija Skupštine Srbije koja je učestvovala na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine (PS) NATO u Sofiji, uručila je pismo u kojem pozivaju PS da se Skupštini Kosova ne dodeli status pridruženog člana.

Delegacija se susrela sa šefom američke delegacije u PS NATO Majklom Tarnerom, kojem je uručeno pismo predsednice Skupštine Srbije (Ane Brnabić), u kome se pozivaju članice Parlamentarne skupštine NATO da ne usvoje odluku o dodeljivanju pridruženog statusa Skupštini Kosova, saopštila je danas Informativna služba Skupštine Srbije.

Takav status bi predstavljao nagradu za ponašanje Prištine, koja čini sve što je u njenoj moći da opstruiše dijalog i da ne ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, navedeno je u saopštenju.

Kako piše u saopštenju, v.d. šefa delegacije poslanik Nataša Jovanović je na zasedanju PS NATO podsetila na kompleksnost razmatranja situacije na Kosovu budući da je reč o jednostranoj secesiji dela teritorije međunarodno priznate države. Dešavanja na Kosovu i Metohiji (KiM) jesu politički, pravni i teritorijalni problem koji se mora rešavati dogovorom, kazala je Jovanović.

Istovremeno, prištinska strana, kako je ocenila, odbija da sprovede sve postignute dogovore i nastavlja da preduzima jednostrane protivpravne mere i nakon više od 11 godina nije formirala ZSO i nije ispunila druge preuzete obaveze.

Jovanović je podsetila da su Srbi na Kosovu i Metohiji žrtve tri odvojena talasa nasilja i egzodusa koje je usledilo posle svakog od njih, navedeno je u saopštenju. Ona je rekla da je prvi talas bio juna i jula 1999, drugi je bio za vreme i posle martovskog nasilja 2004, a treći upravo traje uporedo sa drugom vladom Aljbina Kurtija i njegovim jednostranim potezima na štetu srpske zajednice.

Istaknuto je da, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, na prostoru Kosova i Metohije jedino KFOR može da deluje kao legalna i legitimna oružana snaga i da je nastojanje bilo kojeg drugog subjekta da obavlja te funkcije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, piše u saopštenju.

Poslanik Goran Rakić je istakao da se Srbi na KiM svakodnevno suočavaju sa veoma teškom situacijom, kao i da su im uskraćena najosnovnija ljudska prava.

Izražena je zahvalnost pripadnicima misije KFOR, koji na osnovu mandata poverenog Rezolucijom 1244 SB UN, brinu o bezbednosti Srba na KiM, kao jedine legalne i legitimne oružane snage na ovom prostoru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.