Demokratski poslanik iz Teksasa pozvao Bajdena da se povuče iz izborne trke

Poslanik američke Demokratske stranke iz Teksasa Lojd Doget (Llyod Dogget) pozvao je danas predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) da se povuče iz trke za predsedničke izbore, navodeći, između ostalog, njegov „katastrofalni nastup“ u nedavnoj debati protiv republikanca Donalda Trampa (Trump).

„Nadam se da će doneti tešku i bolnu odluku da se povuče, apelujem na njega da to učini“, rekao je Doget američkim medijima.

„Predsednik Bajden (81) je spasao našu demokratiju tako što nas je izbavio od Trampa 2020. Ne sme da nas isporuči Trampu 2024. godine“, dodao je Doget, prvi poslanik koji je pozvao Bajden da se povuče iz izborne trke.

S druge stranke, visoka zvaničnica demokrata Nensi Pelosi (Nancy) ocenila je danas da je „legitimno“ postavljati pitanja o zdravstvenom stanju Bajdena, koje je pod lupom od nastupa tokom debate protiv Donalda Trampa.

„Mislim da je legitimno postaviti pitanje da li je ovo obična epizoda (nastup tokom debate) ili trajno stanje“, rekla je bivša predsednica Predstavničkog doma, koja je još uvek veoma uticajna u stranci.

Nensi Pelosi koja i sama ima 84 godine, rekla je da nije lekar ali da misli da će Bajden nastaviti da bude veliki predsednik SAD.

Demokratski senator Šeldon Vajthaus (Sheldon Whitehouse) rekao je u ponedeljak da Amerikanci žele da budu sigurni u Bajdenovo zdravstveno stanje.

Bela kuća je mesecima odbacivala, ponekad sa izvesnom iritacijom, bilo kakva pitanja o fizičkim i mentalnim sposobnostima američkog predsednika, čija je fizička i verbalna lakoća značajno opala.

Iako visoki zvaničnici Demokratske stranke javno podržavaju Bajdena, posle debate sa Trampom ipak raste nervoza među pristalicama i donatorima, od kojih neki kritikuju predsednikov uži krug, zbog nedostatka transparentnosti o njegovom zdravlju.

Neki traže da Bajden konkretno odgovori na zabrinutost u javnosti, većim brojem konferencija za novinare ili otvorenim razmenama sa pristalicama.

Jedan novinar je u ponedeljak direktno pitao Bajdena da li planira da se povuče iz trke, na kraju kratkog govora u Beloj kući. Bajden se samo okrenuo i izašao iz sobe, bez odgovora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.