U trendu

Demonstracije širom Portugalije za pravo na stanovanje

Hiljade ljudi su demonstrirale u subotu u dvadesetak gradova Portugalije zbog stambene krize i zahtevajući rešenja.

„Želimo da se čuje!“, rekao je Pedro Fijalo, 21-godišnji student, za AFP, u Lisabonu među transparentima na kojima je pisalo: „Kuća po pristupačnoj ceni“ i „Stanovanje: privilegija ili pravo?“.

„Važno je da naše vlasti shvate da se stambena politika mora radikalno promeniti“, rekla je Rita Branko, 27-godišnja medicinska sestra koja ima teškoća da nađe smeštaj da bi napustila rositeljski dom.

Portugalija se priprema za prevremene parlamentarne izbore 10. marta posle ostavke socijalističkog premijera Antonija Koste, umešanog u aferu trgovine uticajem.

Demonstranti su se odazvali pozivu nekoliko udruženja u okviru trećeg velikog dana mobilizacije za manje od godinu dana za odbranu prava na stanovanje za sve.

Socijalistička vlada se, međutim, da suzbila špekulacije sa nekretninama, bavila ukidanjem „zlatnih viza“ – boravišnih dozvola za bogate inostrane investitore.

Njen plan je uključivao i mere jačamnja tržišta zakupa i izgradnje novih socijalnih stanova.

„Vladine mere neće rešiti ništa“, rekla je Rita Silva, predsednica Udruženja za pravo na stanovanje.

„Potrebno nam je stanovanje, ali se ono sada koristi kao sredstvo finansijske aktive koja se prebacila na stambeno tržište“, primetila je ona.

Uprkos ovim merama, situacija se poslednjih meseci dodatno pogoršala, što je primoralo mnoge porodice da napuste gradske centre, navodi Udruženje.

Povećanje kamatnih stopa koje je odlučila Evropska centralna banka (ECB), utiče na veliki broj vlasnika koji imaju kredite s promenljivom kamatnom stopom. Cene stanova su nastavile da rastu 2023. za 11,8 odsto po indeksu cena stanovanja „Confidencial Imobiliario“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar